×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Voor Japans hof geldt: regel is regel

Nederlandse media in aanvaring met star protocol

Voor Japans hof geldt: regel is regel

De Nederlandse media bij het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Japan zijn woensdag en donderdag al een paar keer in aanvaring gekomen met de onwrikbare regels voor toegang tot het terrein van het keizerlijk paleis en het Akasaka paleis, het gastenverblijf van de Japanse regering waar het koningspaar donderdagavond werd ontvangen voor een diner.


De botsing is er een van culturen. Nederlanders vinden zichzelf flexibel en pragmatisch, en buigen de regels het liefst in eigen voordeel. Japanners doen het tegenovergestelde. Toegang voor drie fotografen tot het paleis betekent ook echt toegang voor drie fotografen. Dan kan er niet nog een vierde mee worden genomen. Op diezelfde wijze is een verslaggever alleen iemand die pen en notitieblok hanteert. In de modernere variant van de journalist - iemand die ook foto’s en filmpjes maakt bijvoorbeeld - voorziet het systeem niet.

"We lopen misschien 10 tot 15 jaar achter”, aldus één van de begeleiders van de Nederlandse persgroep donderdag op het paleisterrein. Mengeling van functies kennen ze niet, zo legde hij uit. En ja, de regels zijn streng. "In het paleis zijn ze het strengst van allemaal.”

Mobieltje

De Japanse verslaggevers stonden dan ook braaf in het gelid, in rijen van drie achter elkaar, opgesteld om te zien hoe het Nederlandse bezoek door keizer en keizerin werden verwelkomd voor een informele lunch. Iedereen was doodstil en niemand die, zoals overal elders in de wereld inmiddels gebruikelijk, ook camera of mobieltje - voor Twitter of Facebook - hanteerde.

Op één Nederlandse televisieverslaggever na, die werd omsingeld door Japanners die zich met de situatie geen raad wisten. Ze hadden al tientallen keren nee gezegd, hem gevraagd zich buiten het zicht van alles en iedereen op te stellen, maar de telefoon kwam op het moment suprême toch tevoorschijn, en ingrijpen kon niet zonder keizer en koning te hinderen.

Bij de ontvangst van het koningspaar door premier Shinzo Abe werd Willem-Alexander wel gestoord toen het Japanse protocol midden in een zin van de koning opeens een signaal gaf dat alle aanwezige media meteen de zaal moest verlaten. Vraag aan een hulpeloze begeleider: wat nu als de keizer aan het woord was, zou die dan ook worden onderbroken? "Nee”, was het antwoord. "Waarom de koning dan wel?” Geen antwoord. Het was tijd om te gaan, en dus werd Willem-Alexander onderbroken. "Regel is regel.”

Foto: BuzzR
30 oktober 2014 - 16:05 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties