×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

70 jaar getrouwd

Door Marc van der Linden

Op maandag 20 november zijn koningin Elizabeth en prins Philip 70 jaar getrouwd. Dat wordt een platina of briljanten huwelijk genoemd. In Nederland behalen steeds meer paren deze mijlpaal. In 2016 waren er 219 paren die vierden dat zij zeventig jaar getrouwd waren, terwijl 254 paren zelfs nog langer geleden in het huwelijk traden. Die groei zal nog wel even doorzetten, want deze mensen stammen nog uit de tijd dat je gewoonweg niet ging scheiden.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Beatrix bij bijzondere Last Post in Ieper

Herdenkingsplechtigheid WOI onder de Menenpoort

Beatrix bij bijzondere Last Post in Ieper

Onder de Ieperse Menenpoort heeft de Belgische premier Charles Michel dinsdagavond onder anderen prinses Beatrix, de Marokkaanse prinses Lalla Meryem en de Duitse bondskanselier Angela Merkel toegesproken. Samen met vertegenwoordigers van alle landen die een rol hebben gespeeld in de Eerste Wereldoorlog luisterden ze, samen met het Belgische koningspaar, naar de Last Post.


De plechtigheid onder de Menenpoort vormde dinsdag het tweede deel in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden. Eind oktober 1914 werd de IJzervlakte onder water gezet en begon een jarenlange loopgravenstrijd.

‘Honderd jaar geleden nam het conflict dat enkele weken eerder begonnen was, een andere wending’, sprak premier Michel. ‘Het is vandaag de dag moeilijk om ons de inspanning, de wanhoop, de woede, het vertrouwen en de moed in te beelden die deze soldaten keer op keer gedreven hebben en hen tot aan de IJzer hebben gebracht.’

Misverstanden

De nieuwe premier legde een link tussen de gebeurtenissen van toen en de huidige situatie: ‘De wereld van vandaag is in elk opzicht helemaal anders dan die van 1914 (...) Niettemin zien we dingen die terugkeren. Een ervan is de neiging van volkeren om te hervallen in onbegrip, misverstanden en maar al te vaak conflicten.’

Daarna volgde een symbolisch bezinningsmoment, met een tekst die werd onderschreven door alle erkende godsdiensten en vrijzinnigen in België. Nadat koning Filip de gevallen soldaten had geëerd met een bloemenkrans, luisterden alle aanwezigen naar de Last Post, die bij grote uitzondering niet om acht uur, maar een uur eerder werd gespeeld.

Foto: BuzzR
28 oktober 2014 - 20:29 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties