×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Jaloers en verbijsterd

Door Marc van der Linden

Ik was met vakantie, dus ik had de berichten erover gemist. Maar toen ik afgelopen weekend het NPO Radio2-programma Wout2day van 11 april terugluisterde, viel mijn mond open van verbazing. Dj Wouter van der Goes verzorgde een rechtstreekse uitzending op NPO Radio2 vanuit Paleis Noordeinde. In zijn twee uur durende show Wout2Day nam hij de luisteraars mee in de bijzondere wereld van het Haagse paleis.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Lintjesregen bij staatsbezoek aan Japan

Koning ontvangt Orde van de Chrysant

Lintjesregen bij staatsbezoek aan Japan

Vast onderdeel van de meeste staatsbezoeken is het uitwisselen van onderscheidingen en geschenken. Dat gebeurt woensdag ook tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Japan.


Na de welkomstceremonie voor het Keizerlijk Paleis is het tijd voor de cadeaus. Die hoeven overigens niet te worden uitgepakt, maar staan al keurig opgesteld of liggen klaar, en meestal is het ook geen echte verrassing. Zo is er over de onderscheidingen vooraf uitvoerig overleg geweest, waarbij allereerst wordt gekeken naar welke lintjes bij eerdere visites zijn uitgereikt.

De Japanse keizer Akihito bijvoorbeeld, die voor de 3e keer in 23 jaar een Nederlands staatsbezoek meemaakt, heeft de hoogste Nederlandse onderscheiding al, het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw, en krijgt dit keer niets. Willem-Alexander daarentegen ontvangt de Orde van de Chrysant. Voor koningin Máxima is er de Orde van de Kostbare Kroon. Van zijn kant pakt de koning uit met het Grootkruis in de Huisorde van Oranje voor kroonprinses Masako, prins Akishino en zijn vrouw prinses Kiko.

Tulpenvaas

De Japanse premier Shinzo Abe krijgt het Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau. Welke geschenken worden gegeven blijkt tijdens de ontvangst in het paleis. In het verleden kreeg de keizer al een Delftsblauwe tulpenvaas en een zilveren mand. Die laatste is op dit moment in het paleismuseum tentoongesteld.

Omdat met het uitreiken van onderscheidingen de gebruiken van het ontvangende land worden gevolgd, worden er volgende week bij het staatsbezoek aan Zuid-Korea geen lintjes uitgereikt zo liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Foto: BuzzR
28 oktober 2014 - 11:27 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties