Placeholder

Grootmeesteres niet mee naar Japan

De nieuwe grootmeesteres van koning Willem-Alexander, Bibi barones van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael, ontbreekt volgende week op het appel bij het staatsbezoek van Willem-Alexander en Máxima aan Japan. Dat blijkt uit de door de RVD verstrekte opgave van het gezelschap dat het koninklijk paar op de reis vergezelt. Een reden voor haar afwezigheid is niet gegeven.

Van Zuylen van Nijevelt is sinds 1 september grootmeesteres, als opvolger van Martine van Loon-Labouchère, die afgelopen zomer in Polen haar laatste staatsbezoek meemaakte. De grootmeesteres vervult een van de belangrijkste vooral sociale functies aan het hof, zoals het zorgen voor de sociale contacten met de in Den Haag geaccrediteerde hogere diplomaten.

Bij staatsbezoeken en op Prinsjesdag, wanneer de grootmeesteres in een koets met de grootmeester – het hoofd van de hofhouding – in de stoet meerijdt naar de Ridderzaal, is de grootmeesteres doorgaans het meest zichtbaar. Naar Japan gaat wel een hofdame mee, Annemijn Crince le Roy-van Munster van Heuven.