×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Hugo en Carlos

Door Marc van der Linden

Wat een moeilijke zaak is die kwestie tussen prins Carlos en zijn buitenechtelijke zoon Hugo Klynstra. Ik snap ze allebei. Juist door koninklijke families, ook al regeren ze niet meer, moeten de regels van de familie worden gerespecteerd. Want die hebben eeuwenlang het lot van de familie bezegeld. Bij de Bourbon-Parma’s zijn daar vele voorbeelden van. Buitenechtelijke kinderen, huwelijken zonder toestemming – er zijn heel veel mensen die hun titel en erfrechten verloren door de strikte…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Vergelijking Máxima en Letizia aan vooravond bezoek

Spaans koningspaar woensdag in Nederland

Vergelijking Máxima en Letizia aan vooravond bezoek

Koningin Máxima geldt in de Spaanse media als het schoolvoorbeeld van een moderne koningin. Veel beter dan de eigen koningin Letizia, zo luidt algemeen het oordeel. Maar wat nu als Máxima en niet Letizia koningin van Spanje zou zijn, zou Máxima dan ook zo positief worden ontvangen? Núria Tiburcio van El Confidencial stelde die vraag onder de noemer ,,Máxima sí o Máxima no?'' en komt tot de conclusie dat de Nederlandse koningin dan op weerstand zou stuiten.


Dat El Confidencial de vergelijking maakt, is aan de vooravond van het kennismakingsbezoek van het Spaanse koningspaar aan Den Haag logisch. Vorig jaar rukten de Spaanse media ook massaal uit toen Willem-Alexander en Máxima op kennismakingsbezoek kwamen bij koning Juan Carlos en koningin Sofia. Ook toen werden vergelijkingen gemaakt. Niet alleen tussen de jeugdige Willem-Alexander en de versleten eigen koning, maar meer nog tussen de als saai en teruggetrokken beschouwde prinses Letizia en de flamboyante, extraverte koningin Máxima. "Die lacht tenminste, die heeft uitstraling, die verbergt zich niet", verzuchtte toen een Spaanse journalist.

Niet aanvaarden

De kwaliteiten die de Spanjaarden zo prijzen in Máxima zouden ze echter niet accepteren als ze Spaans koningin was. El Confidencial somt er een aantal op: de internationale rol bij de VN, de kleding van buitenlandse ontwerpers, de trouwjurk van Valentino, het vakantiehuis in Griekenland, het uitbundige gedrag zoals bij het onderonsje met Barack Obama in Normandië, haar populariteit ten koste van andere leden van het koningshuis.

Letizia kleedt zich volgens de Spanjaarden te sober en gebruikt nog te veel kleding van Hugo Boss, maar als ze zich in het door de economische crisis zwaar getroffen Spanje zou kleden als Máxima, zou dat óók niet kunnen. "Van Máxima accepteren we wat we van onze koningin niet accepteren. Als Máxima koningin van Spanje was, zouden we het ook niet meer aanvaarden", denkt El Confidencial.

Foto: BuzzR
14 oktober 2014 - 15:29 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties