×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koning hecht aan feest voor iedereen

NIeuwe opzet Koningsdag

Koning hecht aan feest voor iedereen

Plezierig, warm, hartelijk. Dat is de herinnering die koning Willem-Alexander bewaard aan de Koninginnedagen met zijn moeder Beatrix. "Met uitzondering van de vreselijke tragedie in Apeldoorn waren het prachtige dagen, werkelijk een feest voor iedereen", aldus de koning zaterdag in de Grote Kerk in Dordrecht. Daar woonde hij het jaarcongres bij van de oranjeverenigingen.


Met die herinnering in gedachten is lang nagedacht over de manier waarop de komende jaren Koningsdag kan worden gevierd. Er waren praktische overwegingen naast de meer sentimentele die de koning noemde. De veranderde veiligheidseisen en daarmee verband houdende toenemende kosten van beveiliging bijvoorbeeld, en de leeftijd van zijn dochters die nog niet twee uur over straat kunnen.

De keuze voor één centrumgemeente bespaart op de kosten van de organisatie en maakt de beveiliging deels overzichtelijker, al komt er met de 'grote parade' of het weer tot leven gewekte defilé weer een nieuw element bij. Maar dat wordt georganiseerd op een centrale plek in de uitgekozen gemeente, en daar is de toegang weer beter te controleren.

De Dordtse burgemeester Arno Blok kan voor de eerste aflevering zelfs kiezen voor het stadion, hetgeen dit onderdeel van Koningsdag overzichtelijk maakt. "Veel behoeft nog precieze invulling, in overleg met de gemeenten waar het feest in de toekomst gaat plaatsvinden en alle andere betrokkenen. Misschien is het bijvoorbeeld mogelijk een competitie-element in te bouwen bij de samenstelling van het programma. Dat zal moeten blijken", gaf de koning zelf al aan dat nog veel moet worden uitgewerkt. Dordrecht heeft nog een half jaar de tijd.

Foto: BuzzR
11 oktober 2014 - 14:36 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties