×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koning ziet thuis veelbelovend schildertalent

Willem-Alexander reikt Prijs voor Vrije Schilderkunst uit

Koning ziet thuis veelbelovend schildertalent

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag in het Koninklijk Paleis in Amsterdam 'zijn' prijs voor de schilderkunst uitgereikt aan vier jonge kunstenaars. Daarna nam hij zeer uitgebreid de tijd om niet alleen het werk van de prijswinnaars te bekijken, maar ook in het paleis tentoongestelde schilderijen van andere inzenders voor de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst.


Willem-Alexander stond in zijn toespraak voor de overhandiging van de prijzen - 6500 euro voor elk van de winnaars - stil bij de vraag 'wat de betekenis van de schilderkunst in de moderne tijd is'. "De discussie over die vraag loopt soms hoog op in kringen van kunstenaars en kunstcritici. Ik behoor tot geen van beide. Gelukkig maar, ieder zijn vak", zei hij. De koning behoorde tot een andere categorie: "De mensen die van kunst genieten. De kijkers. De liefhebbers."

"Stelt u zich eens voor: een wereld zonder schilderkunst", hield hij zijn gehoor in de Burgerzaal van het paleis voor. "Geen geschilderde bizons diep in de grotten van Frankrijk, Spanje of de nog oudere rotstekeningen in Sulawesi. Geen Lam Gods. Geen Melkmeisje. Geen Japanse prentkunst. Geen Panorama Mesdag. Geen Piet Mondriaan of Mark Rothko."

Kindertekeningen

Ook voegde hij er als persoonlijke noot een verwijzing naar zijn dochters aan toe: "Geen kleurige kindertekeningen met magneetjes op de deur van de ijskast of veelbelovende aquarellen aan de muur in de slaapkamer. Ik beloof u, met het talent in de volgende generatie zit het wel goed!"

De koning zei dat een wereld zonder schilderkunst een ,,schralere wereld zou zijn. Een meer gesloten wereld. Want een schilderij kan luiken openen in ons hoofd en ons meenemen naar een andere werkelijkheid waarvan we het bestaan nooit hadden kunnen vermoeden. Zo'n kijkervaring schept ruimte", meende Willem-Alexander.

De vier prijswinnaars zijn Niels Broszat, Koen Doodeman, Bob Eikelboom en Jessica Skowroneck.

Foto: BuzzR
11 oktober 2014 - 11:32 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties