Placeholder

Máxima bij bijeenkomst financiële toezichthouders

Koningin Máxima was donderdag in het Zwitserse Bazel. Daar heeft ze in haar VN-hoedanigheid bij de Bank for International Settlements deelgenomen aan een bijeenkomst van Internationale Standaardisatie Organisaties en toezichthouders in de financiële sector (SSB). Bij het begin van de bijeenkomst heeft zij een openingswoord gehouden. Deze zogenaamde Standard Setting Bodies stellen richtlijnen en standaarden op voor onder andere financiële instellingen om de (financiële) integriteit van hun producten en diensten te waarborgen.

Als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling sprak Máxima onder andere over het belang te zoeken naar mogelijkheden binnen deze standaarden om de toegang tot financiële diensten te bevorderen en financiële integriteit te waarborgen. Samenwerking tussen financiële organisaties en het uitwisselen van ervaringen is hiervoor essentieel. Een ander aspect is de toename van technologische innovaties en telecominfrastructuren. Deze bieden nieuwe mogelijkheden om meer mensen toegang te geven tot een bankrekening of verzekeringen, maar vragen tegelijkertijd dus ook om nieuwe standaarden.
 
De koningin sprak in 2011 en 2012 ook met vertegenwoordigers van de SSB's en andere financiële organisaties als de Wereldbank. De belangstelling voor de relatie tussen standaarden voor financiële integriteit en inclusieve financiering groeit.