×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koningspaar bij jubileum Protestantse Kerk

'Drie-eenheid God, Nederland en Oranje behoort tot het verleden'

Koningspaar bij jubileum Protestantse Kerk

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zondagmiddag in Nijkerk deelgenomen aan de jubileumdienst van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Die vierde in kerkgebouw De Fontein het 10-jarig bestaan. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie, die het contact met de kerken in zijn portefeuille heeft, vertegenwoordigde het kabinet.


De kerkdienst had, zo was vooraf al bekendgemaakt, voor iedereen wat. De PKN is het resultaat van een fusie van drie kerken, met verschillende geloofsbelevingen en tradities, en dat kwam tot uiting in de liturgie. Van een spetterend Latijns-Amerikaans 'hemels feest' tot gedragen samenzang, met gospel rock en een mooie vertolking door Ernst Daniël Smid en zijn dochter Coosje van Claudia de Breij's lied 'Mag ik dan bij jou', dat naadloos aansloot op de preek van dominee Arjan Plaisier over het thema 'Vieren & Verbinden'.

Hij richtte zich daarin ook tot de koninklijke gasten toen hij de gelezen Schrifttekst uit het Bijbelboek Prediker van uitleg voorzag. In een oudere vertaling was daarin sprake van een 'drievoudig snoer', dat in protestantse kring traditioneel werd uitgelegd als 'God, Nederland en Oranje'. ''De koning weet dat wel", aldus Plaisier, maar zo voegde hij eraan toe, ''dat behoort tot het verleden."

Gebed

Het drievoudig snoer is nu te vergelijken met de drie kerken die zich in 2004 hebben verbonden. Bij de gebeden in de dienst werden koning en koningin ook apart genoemd. ''Zegen hen met wijsheid en kracht. Draag hen met liefde", bad dominee Karin van den Broeke, voorzitter van de PKN.

Het koningspaar sprak na afloop van de dienst met jongeren van de kerkgemeente De Fontein, de pioniers van de PKN, de wegbereiders of 'founding fathers' van de kerk en met vertegenwoordigers van andere aanwezige geloofsgemeenschappen.

Foto: BuzzR
15 september 2014 - 09:44 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties