×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Protestantse Kerk viert jubileum met koningspaar

Willem-Alexander en Máxima bij kerkdienst

Protestantse Kerk viert jubileum met koningspaar

De Protestantse Kerk in Nederland viert zondag in Nijkerk het 10-jarig bestaan met een kerkdienst waarbij ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig zijn. De ogen zullen extra zijn gericht op de koning nadat de preses van de kerk onlangs liet weten dat de koning God wel wat duidelijker een plek mocht geven in zijn openbare toespraken.


De uitspraak van voorzitter Karin van den Broeke, zondag één van de predikanten in de jubileumdienst, was niet bedoeld als kritiek op Willem-Alexander, zo verzekert een woordvoerder van de kerk. ,,Het heeft wel die draai gekregen”, maar het was een meer algemene opmerking. ,,De preses wilde duidelijk maken dat religie er toe doet, dat de kerk een plek heeft en dat het fijn zou zijn ook de koning daarover te horen."

Zo was het opgevallen dat de koning in zijn korte toespraak na de bijeenkomst van nabestaanden van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 allerlei plekken noemde waar mensen steun konden vinden. Maar de kerk, troostgever bij uitstek, bleef onbenoemd. ,,Wel de sportclub, niet de kerk of moskee, terwijl die juist op zo’n moment worden gezien als haven van rust en troost”, aldus de woordvoerder.

God en religie ontbraken in de kersttoespraak en bij de inhuldigingsrede. ,,Dat was bij zijn moeder koningin Beatrix anders”, zegt de zegsvrouw. De koningin verliet de Nieuwe Kerk in 1980 onder de klanken van 'Wat de toekomst brengen moge, Mij geleidt des Heeren hand’. Willem-Alexander kwam 34 jaar later in zijn toespraak in diezelfde kerk niet verder dan ,,Wat de toekomst brengen moge', weet geen mens.” De Heer was er, op de eed na, niet meer bij.

Veel protestanten vonden het ontbreken van een verwijzing naar het geloof teleurstellend. Dat de koning in het eerste jaar van zijn regering geen tijd besteedde aan kennismaking met de kerkelijke leiders eveneens. 'Hij heeft weinig binding met kerkelijk Nederland’ concludeerde het Reformatorisch Dagblad vorig jaar al. Willem-Alexander vindt echter dat geloofsbeleving een privézaak is, los nog van zijn positie als koning van een sterk ontkerkelijkt land. ,,Ik ben niet zo kerkelijk, maar ik ben wel overtuigd gelovig", zei hij in 1997, het jaar van zijn geloofsbelijdenis.

Foto: BuzzR
12 september 2014 - 10:56 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties