×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Slachtoffers WOII wijzen koning op ereschuld Japan

'Staatsbezoek Japan kent altijd heikel punt'

Slachtoffers WOII wijzen koning op ereschuld Japan

Een staatsbezoek van of naar Japan kent altijd weer een heikel punt: een spijtbetuiging van Japan voor de oorlogsslachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië. Dat zei voorzitter Jan van Wagtendonk van de stichting Japanse Ereschulden (JES) vrijdag.


Hij vindt het 'uitstekend' dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima in oktober naar het Aziatische land gaan. Wel hoopt hij dat de koning, zoals zijn moeder koningin Beatrix eerder deed, erop zal wijzen dat veel Nederlanders uit Indië nog steeds gebukt gaan onder het ondergane leed in de Tweede Wereldoorlog.

De stichting, die zich inzet voor een Japanse schulderkenning, spijtbetuiging en compensatie, heeft al met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken gesproken. "We hebben gezegd dat niet mag worden vergeten dat Japan nog steeds een ereschuld heeft."

Geschiedenisboeken

Een erkenning van de daden zou ook moeten worden verwoord in de Japanse geschiedenisboeken, aldus Van Wagtendonk. Mensen van zijn stichting protesteren nog steeds elke tweede dinsdag van de maand bij de Japanse ambassade in Den Haag.

In het verleden leidden bezoeken van keizer Akihito en zijn vader keizer Hirohito in ons land tot demonstraties en ophef. Vooral bij Hirohito was dat het geval. Hij was ook in de oorlog keizer van Japan en voor veel Indische Nederlanders, die onder meer in de zogeheten jappenkampen belandden, het symbool van wrede onderdrukking.

Foto: BuzzR
29 augustus 2014 - 14:42 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties