Placeholder

Warme banden tussen Oranjes en keizerlijke familie

Al jaren hebben de Oranjes en het Japanse keizershuis warme banden. Koningin Beatrix sprak daar al over tijdens haar historische staatsbezoek in 1991. De aanwezigheid van het Japanse kroonprinselijk paar Naruhito en Masako bij de inhuldiging van Willem-Alexander onderstreepte vorig jaar dat de bijzondere relaties ook in de volgende generatie zijn voortgezet.

Dat kroonprinses Masako (50) de reis naar Amsterdam destijds maakte, was bijzonder. De met gezondheidsproblemen kampende Masako was sinds 2002 niet meer officieel op reis geweest naar het buitenland. Haar enige tripje overzee in die periode was een vakantie van 2 weken in, wederom, Nederland. Dat was eveneens uitzonderlijk, omdat de Japanse hofhouding en regering niet snel toestemming geven voor buitenlandse vakanties.

Beide keren kwam Masako gesterkt terug, zo moesten ook de Japanse media erkennen. Dat Masako’s ouders in Nederland wonen – haar vader Hisashi Owada (81) is rechter bij het Internationaal Gerechtshof – speelde daarbij ook een rol. Zo sloeg de kroonprinses het feestelijke diner dat koningin Beatrix aan de vooravond van de troonswisseling aanbood in het Rijksmuseum over, om die avond met haar ouders te kunnen doorbrengen.

Water en sanitatie

Willem-Alexander heeft de keizerlijke familie regelmatig opgezocht tijdens zijn vele bezoeken aan Japan. Met kroonprins Naruhito deelt hij de belangstelling voor water en sanitatie. Naruhito was beschermheer van de VN-adviesgroep waarvan Willem-Alexander tot vorig jaar voorzitter was.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan eind oktober op staatsbezoek naar Japan.