Placeholder

Martine van Loon-Labouchere had vertrouwensfunctie

Met het vertrek van Martine van Loon-Labouchere komt er een einde aan een tijdperk aan het Nederlandse hof. Zij is bijna de gehele regeringstijd van koningin Beatrix grootmeesteres geweest en heeft ook de eerste anderhalf jaar van koning Willem-Alexander nog meegepakt. Vlak voor haar 78e verjaardag maakt ze plaats voor Bibi Barones van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael.

Martine van Loon had zelf al aangekondigd dat ze verwachtte haar taken niet lang na de troonswisseling te zullen neerleggen. Het was tijd voor een nieuwe generatie echode Van Loon-Labouchere de uitspraak van haar ‘baas’ en goede vriendin – ze kennen elkaar uit hun studietijd in Leiden.

Enkele dagen voor die toch nog verrassende toespraak waarin de koningin haar aftreden bekendmaakte, had Van Loon in Singapore met journalisten nog informeel gepraat over de vermoeienissen van twee aansluitende staatsbezoeken. Met geen woord echter repte ze over het voornemen van Beatrix. De grootmeesteres mag dan alles zien en horen, ze heeft altijd een discreet stilzwijgen bewaard, zoals hoort in die vertrouwensfunctie.

Martine Labouchere werkte op het ministerie van Buitenlandse Zaken toen ze in 1973 trouwde met Daniël Delprat, onder meer oud-lid van de Eerste Kamer. Na zijn overlijden in 1988 hertrouwde ze drie jaar later met de 13 jaar oudere jonkheer Maurits van Loon. Hij overleed in 2006. Ze is nauw betrokken met het Museum Van Loon, in het oude huis van de familie in Amsterdam.