×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Glasnost in het paleis

Door Marc van der Linden

Binnenkijken in Paleis Noordeinde, waar op dat moment het Jordaanse koningspaar op bezoek was. Interviews met een lakei, de kok van de koning, beelden van hoe de tafels gedekt worden en uit de bloemisterij van het paleis. En nu blijkt de familie van Máxima, na jarenlang stilzwijgen, onlangs met een journaliste te hebben gesproken.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Bibi van Zuylen van Nijevelt nieuwe grootmeesteres

Hofdame volgt per 1 september Martine van Loon op

Bibi van Zuylen van Nijevelt nieuwe grootmeesteres

Koning Willem-Alexander heeft een nieuwe grootmeesteres aangesteld in de hofhouding. Met ingang van 1 september wordt dat Bibi Barones van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael. Zij is sinds 2011 al hofdame, eerst van koningin Beatrix en sinds de troonswisseling van koningin Máxima.


De nieuwe grootmeesteres is opvolger van Martine van Loon-Labouchère, die de functie ruim 30 jaar heeft bekleed. De grootmeesteres is de 'baas' van de hofdames en onderhoudt onder meer namens de koning de sociale contacten met in Nederland werkende diplomaten.

Martine van Loon (77) gaf vorig jaar bij de troonswisseling al te kennen dat het ook wat haar betrof tijd werd voor een nieuwe generatie. Ze was in 1983 aan het hof gekomen als hofdame van koningin Beatrix en een jaar later werd ze grootmeesteres al opvolgster van Katy Bischoff van Heemskerk-Telders. De grootmeesteres was daarna een vaste kracht naast de vorstin, en gold jarenlang als 'grande dame' van het hof. Haar werk bracht met zich mee dat ze vaak bij diplomatieke ontvangsten aanwezig was, waardoor ze ook regelmatig opdook in de media. Maar over de Oranjes liet ze nimmer iets los.

Het afgelopen jaar hielp Van Loon een nieuwe lichting hofdames - een onbetaalde maar voor het goed functioneren van het hof belangrijke erefunctie - op weg, onder wie ook haar opvolgster Bibi Barones van Zuylen van Nijevelt (49). Zij is werkzaam geweest als financieel analist en ging het voorbije jaar al regelmatig mee bij buitenlandse bezoeken. Haar man is mededirecteur van pretpark Duinrell in Wassenaar.

Foto: PPE Agency
28 augustus 2014 - 12:37 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties