×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Met cadeautjes naar huis

Door Marc van der Linden

Drie staatsbezoeken in één week, dat was al raar toen het bekend werd. Elk land zou ons koningspaar anderhalve dag op bezoek krijgen. Maar toen koningin Máxima afzegde na de onverwachtse dood van haar zusje en koning Willem-Alexander alleen naar Letland, Estland en Litouwen moest, werd het helemaal anders dan anders.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Pechtold: 'Kosten hek villa koning opmerkelijk hoog'

Politicus: 'Konden pachtkosten niet worden vermeden?'

Pechtold: 'Kosten hek villa koning opmerkelijk hoog'

D66-leider Alexander Pechtold wil opheldering van premier Mark Rutte over de kosten van de beveiliging van de Griekse vakantievilla van koning Willem-Alexander. Hij heeft woensdag schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. Bij de villa is een beveiligingshek geplaatst, waarvoor de Nederlandse Staat de grond moest pachten. De kosten daarvan bedragen bijna een half miljoen.


Pechtold noemt dit 'opmerkelijk hoge kosten'. "Uiteraard moet de overheid de koning goed beveiligen, maar we moeten geen onnodig hoge kosten maken.'' Pechtold vraagt zich af 'of het noodzakelijk was de grond van de buren voor een half miljoen euro te pachten en niet zoals gebruikelijk het hek op het eigen terrein te plaatsen. Konden deze kosten niet worden vermeden?'

Pechtold denkt ook dat het kabinet de ophef over de beveiliging van de villa had kunnen voorkomen door de kosten actief aan de Tweede Kamer te melden. Nu werden die bekend via RTL Nieuws.

"Waarom gaf het kabinet niet zelf openheid van zaken en moet de openbaarmaking afhangen van journalistiek onderzoek?", wil de D66-leider weten. "Zeker gezien de pijnlijke geschiedenis met het vorige vakantieverblijf in Mozambique zou het kabinet zorgvuldiger om moeten gaan met dit soort gevoelige afwegingen, zeker als er al Kamervragen over zijn gesteld."

Foto: BuzzR
20 augustus 2014 - 13:02 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties