×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Niet van elkaar, wel voor elkaar

Door Marc van der Linden

De beelden van de vernielingen die orkaan Irma op onder andere Sint Maarten heeft veroorzaakt, waren afgelopen week overal te zien. Meteen daarna kwamen prachtige hulpacties op gang om de mensen op de nagenoeg verwoeste eilanden te helpen. Maar op zulke momenten wordt ook duidelijk hoe weinig we in Nederland eigenlijk weten van de eilanden die we vroeger de Nederlandse Antillen noemden. En daarmee in feite over het Koninkrijk der Nederlanden.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Prinses Irene vandaag 75 jaar

Ze viert het in Zwitserland

Prinses Irene vandaag 75 jaar

Prinses Irene viert dinsdag in het gezelschap van haar kinderen, kleinkinderen, schoondochters en schoonzoons in Zwitserland haar 75e verjaardag. Die mijlpaal betekent weliswaar niet zoveel, zo zei de prinses vorige week in een televisie-interview, maar omdat 'de maatschappij' er wel waarde aan hecht, staat ze er ook maar bij stil.


''Je moet je oud voelen'', aldus Irene, maar zo voelt ze zich niet. "Het gaat heel goed met mij", vertelde ze. Ze werkt volop, besteedt waar mogelijk tijd aan haar kleinkinderen, is nog altijd ski-fanaat en sport om fit te blijven voor datzelfde skiën, loopt graag in de bergen. Het is allemaal even leuk, interessant en boeiend, aldus de prinses die inmiddels 6 kleinkinderen heeft en haar tijd verdeelt tussen haar woningen in Wijk bij Duurstede, Zwitserland en Zuid-Afrika.

De oudste zus van prinses Beatrix heeft er ook weer vrede mee dat ze prinses is. Die titel zat begin jaren tachtig haar zelfontplooiing in de weg. Ze sprak daarover al in 1977 in een vraaggesprek met Bibeb in weekblad Vrij Nederland. ''Het was voor mij, en nu praat ik alleen voor mezelf, moeilijk om te aanvaarden. Ik heb wel geroepen: ik wil geen prinses zijn. Ik wil geen prinses zijn. Ik wil vrij zijn.'' Toen Irene boeken ging schrijven en zich op de natuur richtte, liet ze 'prinses' achterwege en stelde ze zich voor als Irene van Lippe-Biesterfeld.

''Ik had dat loslaten van die titel destijds nodig om mijn eigen weg te kunnen gaan. Om naast en tussen de mensen te kunnen staan en te voorkomen dat de titel een barrière zou vormen tussen de ander en mij'', zei ze daarover een aantal jaren geleden. Tegenwoordig heeft ze die kant van haar leven aanvaard en gebruikt ze de titel weer. ''Ik heb er nu vrede mee dat dit ook een deel van mij is'', vertelde ze aan het Financieele Dagblad.

Ter gelegenheid van de 75-ste verjaardag van prinses Irene is een speciale uitgave verschenen. Deze is ondermeer verkrijgbaar via http://www.royalty-online.nl/webshop

Foto: BuzzR
05 augustus 2014 - 07:57 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties