×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Jaloers en verbijsterd

Door Marc van der Linden

Ik was met vakantie, dus ik had de berichten erover gemist. Maar toen ik afgelopen weekend het NPO Radio2-programma Wout2day van 11 april terugluisterde, viel mijn mond open van verbazing. Dj Wouter van der Goes verzorgde een rechtstreekse uitzending op NPO Radio2 vanuit Paleis Noordeinde. In zijn twee uur durende show Wout2Day nam hij de luisteraars mee in de bijzondere wereld van het Haagse paleis.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

‘Beatrix en Elizabeth belden elkaar elke week’

Britse schilder doet boekje open over koninklijke poseersessies

‘Beatrix en Elizabeth belden elkaar elke week’

Prinses Beatrix stoort zich aan de Britse obsessie met de Tweede Wereldoorlog. Ook belt ze regelmatig met de Britse koningin Elizabeth. Dat beweert althans de schilder Howard Morgan, die in een interview met de Daily Mail een boekje opendoet over zijn poseersessies met onder meer de Nederlandse oud-koningin.


Aan het eind van de jaren ’80 kreeg Morgan van de Brits-Nederlandse multinational Unilever de opdracht om zowel koningin Beatrix als koningin Elizabeth te portretteren. Met de schilderijen werd herdacht dat 300 jaar geleden, in 1688, de Nederlandse stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart in Londen aankwamen. De gebeurtenis staat bekend als de Glorious Revolution.

Het was voor Morgan een hele klus om tegelijkertijd aan twee schilderijen te werken, zo vertelt hij aan de Britse krant. Hij reisde heen en weer tussen Buckingham Palace in Londen en Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Er kwam veel planning en organisatievermogen bij kijken. Koningin Beatrix wilde bijvoorbeeld dat er een grote 18e eeuwse gouden kandelaar op het schilderij te zien zou zijn. Morgan vertelde dit vervolgens aan koningin Elizabeth, die, geïnspireerd door haar Nederlandse collega, prompt twintig kandelaren liet overbrengen uit Windsor Castle. De schilder vond dit een beetje teveel van het goede en liet er één staan terwijl de rest teruggebracht werd.

Tijdens de poseersessies met koningin Beatrix kwam het tot een ongemakkelijk moment toen de vorstin fulmineerde tegen de Britse obsessie met de zogeheten Battle of Britain, de Slag om Engeland in 1940. ‘Het was een tirade waarin ze zei dat wij Britten het altijd over de oorlog hebben’, vertelt Morgan. Eenmaal terug in Londen besprak hij dit met koningin Elizabeth. ‘Ze was verbaasd, zo zei ze, want Beatrix belde haar minstens een keer per week op en ze hadden een hechte band.’

Howard Morgan, die eerder al koningin-moeder Elizabeth portretteerde, heeft nog genoeg inspiratie voor meer koninklijke schilderijen. Zo wil hij nog dolgraag Catherine, de vrouw van prins William, op het schildersdoek vastleggen.

08 juli 2014 - 12:14 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties