×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

PvdA wil uitleg over werkadres Beatrix

Kamervragen over kosten verbouwing Noordeinde 66

PvdA wil uitleg over werkadres Beatrix

De PvdA wil opheldering van minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) over de verbouwing van Noordeinde 66 in Den Haag, het nieuwe werkadres van prinses Beatrix. Het pand wordt voor 9 ton verbouwd, heeft Blok vorige week de Kamer geantwoord op eerdere Kamervragen, maar de PvdA-Kamerleden Albert de Vries en Jeroen Recourt willen daar meer over weten.


‘Het antwoord van minister Blok is voor ons aanleiding te vragen of het redelijk is dat het pand dan eigendom blijft van het Rijk. Het is indertijd voor veel geld gekocht van het Koninklijk Huis en wij willen weten of het redelijk is dat dit ten laste komt van de belastingbetaler’, aldus De Vries tegen het ANP na berichtgeving over de kwestie in het AD.

De Vries zegt dat hij zelf nog geen oordeel heeft over de vragen die hij opwerpt. Hij wil niet zeggen of hij de verbouwing te duur vindt of dat Beatrix die zelf moet betalen.

Standaard

Ook Ronald van Raak (SP) wil graag meer horen van het kabinet over de verbouwing. ‘Ik kan me heel goed voorstellen dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima prinses Beatrix graag in de buurt willen hebben. Of 9 ton te veel is hangt van de verbouwing af. Het is een monumentaal pand dus verbouwen is al snel duur.’ Van Raak wijst er op dat het onderhoud van paleizen standaard betaald wordt door het Rijk.

Minister Stef Blok wees er vrijdagochtend voor aanvang van de wekelijkse ministerraad op dat Noordeinde 66 een monumentaal pand is en dat verbouwing van monumenten al snel leidt tot dit soort bedragen. Ook beveiligingsaspecten spelen een rol bij de kosten. Blok zal de vragen van de PvdA op een later moment officieel beantwoorden.

Noordeinde 66 staat naast Paleis Noordeinde. Willem-Alexander kocht het in 1993 voor omgerekend 340.000 euro van zijn oma, prinses Juliana. In december 2007 verkocht de prins het voor 3,25 miljoen euro aan de Rijksgebouwendienst.

Foto: BuzzR
20 juni 2014 - 10:21 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties