Placeholder

Zitting over foto’s van hockeyende Amalia

Het tijdschrift Nieuwe Revu moet zich donderdag voor de rechter verantwoorden over foto's die het vorig jaar van prinses Amalia heeft gepubliceerd. Het blad fotografeerde haar op het hockeyveld, dus in privésfeer.

De in 2005 ingestelde mediacode moet de privacy van de leden van het koninklijk huis beschermen, in het bijzonder van de drie prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane. In ruil daarvoor vinden een paar keer per jaar fotoshoots plaats tijdens hun vakanties of op landgoed De Horsten. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hopen hun dochters zo een onbezorgde jeugd te bezorgen, zonder achtervolgende fotografen.

Nieuwe Revu vond de mediacode echter 'niet passen in een moderne democratie' en wilde dit met de foto's van een hockeyende Amalia aan de kaak stellen. De Rijksvoorlichtingsdienst besloot daarop een bodemprocedure te starten tegen het blad, ondanks excuses van het tijdschrift. De zaak is in eerste instantie schriftelijk behandeld en donderdag volgt een zitting met pleidooien.

Overigens zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima zelf niet bij het proces aanwezig. Zij laten zich volgens RTL Nieuws vertegenwoordigen door de huisadvocaat van de Oranjes Arnold Croiset van Uchelen en landsadvocaat Willem Heemskerk.