×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

70 jaar getrouwd

Door Marc van der Linden

Op maandag 20 november zijn koningin Elizabeth en prins Philip 70 jaar getrouwd. Dat wordt een platina of briljanten huwelijk genoemd. In Nederland behalen steeds meer paren deze mijlpaal. In 2016 waren er 219 paren die vierden dat zij zeventig jaar getrouwd waren, terwijl 254 paren zelfs nog langer geleden in het huwelijk traden. Die groei zal nog wel even doorzetten, want deze mensen stammen nog uit de tijd dat je gewoonweg niet ging scheiden.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Nederland tevreden en vol vertrouwen over koning

Enquête NOS: Willem-Alexander is menselijk en betrokken

Nederland tevreden en vol vertrouwen over koning

Een jaar na de inhuldiging van koning Willem-Alexander is 71 procent van de Nederlanders tevreden over het optreden van de nieuwe koning. Dat blijkt uit een enquête van Ipsos in opdracht van de NOS.


Sinds 2007 laat de NOS rond Koninginnedag, dit jaar dus rond Koningsdag, een onderzoek uitvoeren waarin Nederlanders gevraagd wordt naar hun mening over het koningshuis en de monarchie. Daaruit blijkt dit jaar, naast de grote tevredenheid, dat het vertrouwen in de koning groot is: 74 procent. Voordat hij aantrad was dit nog 69%.

De koning wordt gewaardeerd om zijn menselijkheid en zijn betrokkenheid. Ook vinden de Nederlanders dat hij Nederland goed vertegenwoordigt. Wel vinden minder Nederlanders dat de koning onpartijdig is: 17 procent dit jaar, tegenover 29 procent in 2013.

In zijn functioneren doet de koning niet onder voor zijn moeder. Circa tweederde van de Nederlanders vindt dat Willem-Alexander zijn rol als staatshoofd afgelopen jaar net zo goed heeft ingevuld als zijn moeder voor hem.

Andere resultaten van de enquête zijn dat nog steeds een meerderheid van de bevolking voor de monarchie is (69 procent), al is die meerderheid flink gedaald in vergelijking met vorig jaar (78 procent). Een laatste conclusie is dat Nederland nog verdeeld is over de toekomstige invulling van Koningsdag en dat een deel van de ondervraagden (35 procent) vindt dat de drie dochters van ons koningspaar zichtbaar aanwezig moeten zijn op Koningsdag.

Foto: RVD / Koos Breukel
26 april 2014 - 11:30 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties