×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Rouw, roem en royalty

Door Marc van der Linden

Als je lid bent van een koninklijke familie weet je dat je niet alles privé kunt houden. Dat is, net als bij andere bekende mensen, de prijs van de roem. Bij een zeer tragische gebeurtenis als de dood van koningin Máxima’s zusje is het geen verrassing dat het in het nieuws komt. Sterker nog, het was de Rijksvoorlichtingsdienst die het bekend maakte. De enorme media-aandacht voor deze intens verdrietige omstandigheden hoort er in onze tijd nu eenmaal bij. Maar wat doet Nederland dat respectvol…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Mening koning over portretten nog niet bekend

Nieuwe staatsieportretten onthuld

Mening koning over portretten nog niet bekend

Koning Willem-Alexander heeft de drie portretten die de komende jaren als staatsieportret dienst gaan doen voorafgaande aan de onthulling donderdag, niet gezien. Wat hij vindt van het werk van Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten is dan ook nog niet bekend.


Minister Jet Bussemaker van cultuur was echter tevreden, al wist ze in de Kunstkamer van Paleis Het Loo niet welk portret ze zou uitkiezen voor haar ministerie. "Misschien mogen wij ze wel alle drie hebben", schoof ze een beslissing voor zich uit.

De 3 kunstenaars die in januari werden geselecteerd uit een groep van 12 hebben zeer verschillend werk afgeleverd. De tijd zal leren welk werk het vaakst zal worden besteld door gemeenten, rechtbanken en ministeries, of door burgers, want in principe kan iedereen een reproductie kopen.

Glimlach

Iris van Dongen vertelde dat het gezicht van Willem-Alexander het moeilijkst was, zoals dat bij portretten eigenlijk altijd het geval is. Ze had in gedachten de koning af te beelden met een 'Mona Lisa'-glimlach en dacht daar in te zijn geslaagd.

Rineke Dijkstra, die de koning eerder al fotografeerde voor de nieuwe koningspostzegel, trok met haar 'ouderwetse' fotoapparatuur andermaal naar het paleis, waar de koning "heel ontspannen en vriendelijk" poseerde. "Hij stond er voor open", zei Dijkstra, die in blauw pak, rode stropdas en wit overhemd de Nederlandse vlag in de foto liet terugkomen.

Poseren

Femmy Otten vond dat Willem-Alexander "best nog veel tijd" uittrok om te poseren. Het maken van haar uit vele dunne olieverflagen bestaande schilderij was "best nog spannend" geweest. De tijdsdruk was dat ook. De opdracht kwam met de uitverkiezing in januari, en opdrachtgever Het Mondriaan Fonds had de portretten liefst klaar voor de eerste Koningsdag deze week.

"Een schilderij moet de kans hebben te mislukken", meende Otten. "Niet altijd", wierp minister Bussemaker tegen, maar Otten was net op tijd klaar en tevreden met het veel gelaagde resultaat waarop de koning wel erg zuinig kijkt en dat in de rechtbank verdachten weinig bemoediging zal geven.

De portretten zijn hier te bekijken.

Foto: BuzzR
24 april 2014 - 16:14 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties