Placeholder

Historische en moderne eerste Koningsdag

Krijgt de koninklijke familie op de eerste Koningsdag in De Rijp vooral historie voorgeschoteld, Amstelveen pakt het eigentijdser aan. Zo maken koning Willem-Alexander en koningin Máxima in De Rijp een 'tijdreis' langs belangrijke gebeurtenissen en figuren uit de geschiedenis. Amstelveen laat zich zien als moderne, internationale stad vol cultuur, groen en sport.

Dat bleek donderdag tijdens de presentatie van het programma van de eerste Koningsdag op zaterdag 26 april. De koninklijke familie doet eerst De Rijp aan van 10 tot 11 uur, rond 12 uur volgt Amstelveen. Beide burgemeesters zeiden erg vereerd te zijn dat Koningsdag in hun gemeente plaatsvindt. In de plaatsen werken respectievelijk 1200 en 1400 vrijwilligers mee aan de invulling van het feest.
Het pittoreske en monumentale De Rijp laat de familie onder meer kennismaken met helden uit het verleden, zoals Jan Adriaanszoon Leeghwater. Ook komen de haringvisserij en walvisvaart waar de Noord-Hollandse gemeente om bekendstaat voorbij. De hoge gasten maken een korte tocht met een boot, kunnen het speciaal gebrouwen bier Woeste Willem proeven en zien dorpsbewoners onder meer sjoelen en keien smijten.
Amstelveen doet een hedendaags sausje over het feest, waarin jongeren een grote rol spelen. De koningin en prinsessen krijgen niet zoals gebruikelijk een boeket in de hand, maar een bloemcorsage op de pols.