×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Zweeds koningspaar komt feestje vieren

400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Zweden en Nederland

Zweeds koningspaar komt feestje vieren

De Zweedse koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia zijn vrijdag en zaterdag in Nederland voor de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen. In het Rijksmuseum bekijken ze zaterdag samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima onder meer het verdrag dat op 5 april 1614 tussen Zweden en de Nederlandse Staten-Generaal werd gesloten.


Voor Zweden betekende het de eerste permanente buitenlandse vertegenwoordiging. In het verdrag werden behalve over de uitwisseling van ambassadeurs ook afspraken gemaakt over handel en militaire steun. Zweden zocht financiële hulp en wilde geld lenen in Amsterdam en daarvoor moesten de betrekkingen goed zijn geregeld. De relaties zijn altijd goed gebleven en onder het motto Zweden en Nederlanders zijn voor elkaar gemaakt, worden dit jaar evenementen georganiseerd om de eeuwenlange samenwerking te markeren. Het korte koninklijk bezoek maakt daar deel van uit.

Het Zweedse koningspaar wordt ontvangen in het Koninklijk Paleis in Amsterdam, waar een seminar plaatsvindt georganiseerd door de Zweedse Kamer van Koophandel en ambassade. Thema is Innovatie en groei - Zweden en Nederland in de globale economie. De Zweedse en Nederlandse koning zijn aanwezig. De vorstinnen zijn in de tussentijd in Weesp bij een woonproject voor dementerenden.

Rondvaart

's Middags is er een rondvaart door de grachten en over het IJ en ’s avonds biedt Willem-Alexander een diner aan in het paleis. Het Rijksmuseum staat zaterdag centraal bij het bezoek. De Koninklijke Zweedse Academie voor Schone Kunsten heeft het grootste schilderij dat Rembrandt maakte, De Samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis, uitgeleend en beide vorstenparen gaan dat bezichtigen.

In het museum wordt ook het eerste exemplaar van het jubileumboek The Swedes and the Dutch were made for each other overhandigd. In het boek wordt de gemeenschappelijke geschiedenis uit de doeken gedaan.

Foto: BuzzR
02 april 2014 - 12:30 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties