×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Hofmaarschalk moet topprestatie leveren

Bijna 60 staatshoofden en regeringsleider dineren bij koning

Hofmaarschalk moet topprestatie leveren

Paleis Huis ten Bosch krijgt maandagavond bijna 60 staatshoofden en regeringsleiders tegelijk over de vloer wanneer koning Willem-Alexander en koningin Máxima hen een diner aanbieden in de zogenoemde Oranjezaal, de centrale koepelzaal in het hart van het 17e eeuwse paleis.


Het diner is voor de hofmaarschalk en het paleispersoneel het derde huzarenstukje in evenzoveel dagen tijd dat moet worden geleverd. Zaterdag nog was het alle hens aan dek in het Koninklijk Paleis in Amsterdam voor het staatsbanket ter ere van het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping. Maandagmiddag is er op Paleis Noordeinde een lunch voor president Park Geun-hye van Zuid-Korea en ’s avonds komen onder meer president Barack Obama, koning Abdullah van Jordanië en andermaal president Xi tafelen in Huis ten Bosch.

Dat betekent dat er een keuze moest worden gemaakt uit servies, glazen en bestek en tafelversieringen die in kasten en kluizen worden bewaard. Zo werd het servies dat prins Bernhard en prinses Juliana bij hun huwelijk kregen gebruikt in Amsterdam. Alles moet worden gepoetst, nagekeken en daarna worden uitgelegd, en niet te vergeten, na afloop weer worden gecontroleerd en geteld.

Uitdaging

Voor de aankleding van de tafels zijn bloemisten aangetrokken, die in elk geval in de Burgerzaal in Amsterdam voor een indrukwekkend tafelversiering zorgden. En meteen een andere hand verraadden. Het schikken van de vazen gebeurde op een meer moderne, lossere wijze dan onder verantwoordelijkheid van koningin Beatrix gebeurde.

Het was slechts een detail, maar de andere voorkeur en smaak van koningin Máxima was de kenner meteen duidelijk. Dat er Argentijnse tournedos werden geserveerd was ook geen toeval. Het vlees was volgens fijnproevers van uitzonderlijk goede kwaliteit. De Chinese president Xi, die zondag ook een lunch kreeg aangeboden van de koning, kan maandagavond vaststellen of de kwaliteit van de koninklijke keuken constant is wanneer hij opnieuw aan tafel schuift. Het is de uitdaging van hofmaarschalk en zijn staf daar garant voor te staan.

Aan de bijzondere eetplek zal het niet liggen. De Oranjezaal, die virtueel is te bezichtigen op de website van het Koninklijk Huis, geldt als één van de topstukken van de Nederlandse kunst en als ‘een van de indrukwekkendste en best bewaarde creaties uit de Gouden Eeuw’.

Foto: BuzzR
24 maart 2014 - 06:41 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties