×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Vijf hofdames van Máxima vertrokken

Koning verleende hen het Erekruis in de Huisorde van Oranje

Vijf hofdames van Máxima vertrokken

De hofhouding van koning Willem-Alexander is met het vertrek van maar liefst vijf hofdames van koningin Máxima in één keer flink uitgedund. De vijf hadden hun functie al eerder dit jaar neergelegd maar de Rijksvoorlichtingsdienst heeft er donderdag pas over bericht nadat de koning hen het Erekruis in de Huisorde van Oranje heeft verleend.


Ietje Karnebeek-Van Lede (hofdame sinds 1979), Miente Boellaard-Stheemann (sinds 1982), Julie Jeekel-Thate (sinds 1985), Reina de Blocq van Scheltinga (sinds 1999) en Elizabeth barones van Wassenaer-Mersmans (sinds 2004) waren vaste begeleiders van koningin Beatrix en bleven ook in het eerste halfjaar van het koningschap van Willem-Alexander de nieuwe koningin Máxima assisteren.

De koningin heeft nog vier hofdames over: oudgediende Lieke Gaarlandt-Van Voorst van Beesd (hofdame sinds 1993), die Máxima onder meer bijstond bij de kennismaking met Nederland, en verder Bibi barones van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael (2011) en de vorig jaar aangetreden Pien van Karnebeek-Thijssen en Annemijn Crince le Roy-van Munster van Heuven.

Dat de hofhouding minder hofdames telt, is logisch. Het aantal activiteiten van koningin Beatrix was als staatshoofd hoger dan dat van Máxima als niet regerend koningin. Hofdames bereiden samen met een adjudant evenementen voor waarbij koning en koningin samen aanwezig zijn, en evenementen waarbij de koningin alleen aanwezig is.

Bij dat evenement zijn ze dan ook zelf aanwezig, onder meer om in de gaten te houden of alles volgens afspraak verloopt en in voorkomende gevallen ook om de koninklijke jas aan te nemen.

Foto: BuzzR
20 maart 2014 - 13:00 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties