×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

70 jaar getrouwd

Door Marc van der Linden

Op maandag 20 november zijn koningin Elizabeth en prins Philip 70 jaar getrouwd. Dat wordt een platina of briljanten huwelijk genoemd. In Nederland behalen steeds meer paren deze mijlpaal. In 2016 waren er 219 paren die vierden dat zij zeventig jaar getrouwd waren, terwijl 254 paren zelfs nog langer geleden in het huwelijk traden. Die groei zal nog wel even doorzetten, want deze mensen stammen nog uit de tijd dat je gewoonweg niet ging scheiden.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Juliana overleed 10 jaar geleden

Langst levende Oranje overleed op Paleis Soestdijk

Juliana overleed 10 jaar geleden

Koningin Juliana is donderdag precies 10 jaar geleden op Paleis Soestdijk overleden. De oud-vorstin werd 94 jaar. De uitvaart vond 10 dagen later plaats in Delft. Echtgenoot prins Bernhard overleefde Juliana bijna 9 maanden. Hij overleed op 1 december 2004.


Koningin Juliana werd op 30 april 1909 geboren als enig kind van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Na haar huwelijk met de Duitse prins Bernhard zur Lippe-Biesterfeld, vestigde ze zich op Soestdijk waar ze ook na haar troonsbestijging bleef wonen. De prinsessen Beatrix, Irene en Christina werden er geboren; prinses Margriet zag het levenslicht tijdens Juliana’s ballingschap in Canada tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het bordes van het tegenwoordig niet meer door de Oranjes gebruikte paleis werd bekend door de jaarlijkse viering van Juliana’s verjaardag, waarbij duizenden Nederlanders defileerden langs de met name in de jaren zestig en zeventig alsmaar uitdijende koninklijke familie.

Langst levende Oranje

Dit jaar is Juliana’s geboortedatum voor het eerst sinds 1949 geen nationale feestdag meer. Koning Willem-Alexander viert Koningsdag in principe op zijn eigen verjaardag (27 april) en stapte af van het gebruik van zijn moeder Beatrix, die Koninginnedag op Juliana’s geboortedag bleef vieren. Juliana, die van 4 september 1948 tot en met 30 april 1980 regeerde, was de langst levende Oranje uit de geschiedenis. Zij passeerde in 1993 de vorige recordhouder, prins Frederik (1797-1881), de broer van koning Willem I. Juliana, na haar aftreden weer prinses, bleef nog zeer actief en maakte onder meer een lang gekoesterde reis naar Israël.

Vanaf 1995 ging haar gezondheid echter achteruit en had ze last van acute verwardheid. In 1998 trok ze zich geheel uit het openbare leven terug. Het huwelijk van haar kleinzoon prins Maurits was de laatste gelegenheid waarbij ze nog te zien was.

Foto: BuzzR
20 maart 2014 - 12:18 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties