Placeholder

Máxima werkt in drukke hotellobby

Ook voor een koningin zijn de werkomstandigheden niet altijd ideaal. Máxima hield haar werkbespreking dinsdagavond in de lobby van haar hotel in Bogota, zittend op een soort barkruk, aan een verhoogde computertafel. Uit de ruimte ernaast klonken keiharde operaklanken en andere hotelgasten vroegen of ze op de foto mochten met Máxima. Probeer dan maar eens geconcentreerd te blijven.

De koningin hoeft natuurlijk niet altijd in de lobby te zitten. Er stond echter nog een bijeenkomst bij de ambassadeur op het programma, en er was voor vertrek naar zijn residentie nog wat tijd over om de koppen bij elkaar te steken. Máxima's nieuwe persoonlijk secretaris, de 1 maart aangetreden Gabriella Sancisi, was er bij, maar ook VN-staf uit New York en een adviseur namens de RVD.

Máxima had eerder op de dag een serie besprekingen gehad op verschillende ministeries in de historische oude stad van Bogota. In het ministerie van Buitenlandse Zaken nam ze een kijkje in de voormalige slaapkamer van 'vader des vaderlands' en bevrijder Simon Bolivar en bij de koffiefederatie ontmoette ze 'Juan Valdez', hét symbool van de Colombiaanse koffieteelt.

Hij gaf Máxima een smartcard die de koffieverbouwers ook hebben en waardoor ze op eenvoudige wijze toegang hebben tot financiële diensten. De kaart, met magneetstrook en chip, is een succes. De koffieboeren maken meer gebruik van banken dan de gemiddelde Colombiaan, van wie zo'n 40 procent zijn financiële zaken buiten de bank om regelt.

Koningin Máxima sluit woensdag haar werkbezoek aan Colombia af met een excursie naar een van de armste en slechtste wijken van Bogota. Ze bezoekt daar onder meer een kinderdagverblijf.

Dankzij de kinderopvang krijgen vrouwen in de wijk Ciudad de Bolivar de mogelijkheid om te werken. Ook krijgen moeders onderwijs in financiën in de wijk. Máxima, die Colombia bezoekt als speciale VN-gezant, praat met een aantal moeders over hun financiële reilen en zeilen en het belang van het financieel onderwijs.

In de middag houdt de koningin een toespraak bij de lancering van de Colombiaanse Nationale Strategie voor Inclusieve Financiering. In Colombia heeft bijna 40 procent van de bevolking geen of slecht toegang tot banken, verzekeringen, spaarmogelijkheden en krediet. Voor de ontwikkeling van het land is het belangrijk dat dit verandert.

Vanuit Bogota vertrekt de koningin woensdag aan het einde van de middag naar Peru. Ze blijft daar tot vrijdag en wordt onder meer ontvangen door president Ollanta Humala.