×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Vakantietijd

Door Marc van der Linden

Met de fotosessies van het koninklijk gezin is er een duidelijke markering gekomen van het moment waarop de Oranjes met vakantie gaan. De fotosessie is natuurlijk niet voor de hele familie, maar voor het gezin van prins Constantijn en die van de prinsen Floris en Pieter-Christiaan, alsmede voor de gezinnen van prins Carlos en prinses Margarita de Bourbon de Parme, geldt wel dezelfde begindatum. Zij wonen immers allemaal in de regio Den Haag. Voor de Amsterdamse leden van de koninklijke…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Van Vollenhoven praat met Kamer

Man van prinses Margriet heeft notitie over veiligheidszorg opgesteld

Van Vollenhoven praat met Kamer

Pieter van Vollenhoven gaat met de Tweede Kamer praten over de veiligheidszorg. Hij heeft daarvoor een notitie opgesteld die is na te lezen op de website van de stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV). Van Vollenhoven vraagt ook om inspraak en suggesties van medeburgers en wil uiteindelijk komen tot een Veiligheidswet of Veiligheidsbeginselenwet. De regering is daartoe vooralsnog niet te porren.


Van Vollenhoven en SMV zijn bezorgd dat de verantwoordelijkheden voor de veiligheid tussen overheid en burger niet voldoende zijn afgebakend. Vroeger was veiligheid alleen een taak van de overheid, tegenwoordig is de burger medeverantwoordelijk. Van Vollenhoven kan zich daarin wel vinden, maar dan moeten de spelregels duidelijk zijn.

"Wat mag je van burgers, ondernemingen en organisaties op het gebied van veiligheid verwachten en hoe verhouden deze verantwoordelijkheden zich tot die van de overheid. Is er sprake van een balans van verantwoordelijkheden?”, vraagt Van Vollenhoven. Hij constateert dat de overheid de regie heeft laten liggen. Dat zorgt voor problemen "zowel in de wereld van de sociale veiligheid (security) als in de wereld van de fysieke veiligheid (safety).”

Duidelijkheid

Hij wil daarom dat er duidelijkheid komt "over wat wij als samenleving van die eigen verantwoordelijkheid van ondernemingen en organisaties mogen verwachten. Anders komen wij met de veiligheid terecht in een soort casinospel van ‘het kan goed of slecht gaan’.”

Van Vollenhoven ziet in de praktijk "dat vele veiligheidsvoorschriften van de sector - zonder opgaaf van redenen, vaak op grond van economische motieven of omdat het geen wettelijke regels zijn - gemakkelijk het onderspit kunnen delven.” Vandaar het pleidooi voor een wettelijke regeling, waarin na een risocoanalyse de eigen verantwoordelijkheid van een organisatie voor de veiligheid wordt vastgelegd.

Voordelen

"Een wettelijke verankering van deze beginselen in een veiligheidswet biedt talloze voordelen: duidelijkheid over de eigen verantwoordelijkheid voor veiligheid van een onderneming of organisatie, toezicht wordt mogelijk, er is houvast voor extern en intern toezicht, en er kan worden gekeken of de verdeling tussen overheid en sector deugt.

"Kwalitatief goed toezicht is voor de veiligheid van essentieel belang”, meent Van Vollenhoven. Na zijn gevecht voor een algemene Onderzoeksraad voor Veiligheid is één Nationale Inspectie - vergelijkbaar met de opzet van de Nationale Politie - weliswaar niet meteen nodig, maar er zouden wel ,,eensluidende beginselen” moeten zijn "waaraan alle inspecties in hun optreden en functioneren zouden moeten voldoen.”

Foto: BuzzR
20 februari 2014 - 16:53 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties