Placeholder

Koningspaar sluit bezoek aan Italië af

De kennismakingsbezoeken van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zitten erop. Italië kwam donderdag als laatste aan de beurt. Dat lag niet aan het prioriteitenlijstje van het koningspaar, maar aan het lange tijd onzekere politieke klimaat in Italië waardoor het moeilijk was een datum te prikken.

Het bezoek aan Italië kende 3 programmaonderdelen die in sneltreinvaart werden afgewerkt. De koning liet het Italiaans, dat hij in Toscane tijdens de jaarlijkse zomervakanties oppikte, voor wat het was en gebruikte Engels voor de gesprekken met zijn Italiaanse gastheren. Op vakantie komen ook andere zaken aan de orde dan in ontmoetingen met president, premier en een senaatsvoorzitter. Bij die laatste was daardoor ook een tolk nodig.

Koningin Beatrix overigens voelde zich in 2005 bij haar laatste semi-officiële bezoek aan haar favoriete vakantieland wel zeker genoeg van haar kennis van het Italiaans om met toenmalig president Carlo Ciampi in zijn moedertaal te praten.

Het koningspaar kreeg een lunch aangeboden door premier Enrico Letta. Op tafel in het Palazzo Chigi kwam onder meer risotto met San Gimignano saffraan, rundvleesfilet van de Chianina koe met spek en gegratineerde aardappelen met rozemarijn. Volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken werd het bezoek gekenmerkt door een uitstekende en ''warme sfeer".