×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

70 jaar getrouwd

Door Marc van der Linden

Op maandag 20 november zijn koningin Elizabeth en prins Philip 70 jaar getrouwd. Dat wordt een platina of briljanten huwelijk genoemd. In Nederland behalen steeds meer paren deze mijlpaal. In 2016 waren er 219 paren die vierden dat zij zeventig jaar getrouwd waren, terwijl 254 paren zelfs nog langer geleden in het huwelijk traden. Die groei zal nog wel even doorzetten, want deze mensen stammen nog uit de tijd dat je gewoonweg niet ging scheiden.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Uiteenlopende staatsieportretten voor Koning

Uiteenlopende staatsieportretten voor Koning

Koning Willem-Alexander heeft zijn nek uitgestoken. Hij heeft zich niet persoonlijk bemoeid met de selectie van de kunstenaars die een staatsieportret van hem mogen maken. Die opdracht kreeg het Mondriaan Fonds en donderdagavond werd in het Rijksmuseum in Amsterdam het resultaat getoond.


De koning had de 3 uitgekozen schetsontwerpen al gezien, zo vertelde Fonds-directeur Birgit Donker, maar hoe hij erop reageerde verklapte ze niet. ''Hij heeft de keuze helemaal overgelaten aan het expertcomité", vertelde ook curator Wilma Sütö van het Stedelijk Museum in Schiedam, die mede de keuze maakte uit inzendingen van 12 van tevoren uitgekozen kunstenaars. ''De koning had het ook zelf kunnen bepalen, dat heeft hij niet gedaan."

De 3 uitverkoren kunstenaars zijn Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten. Zij gaan hun ingeleverde ontwerpen nu uitwerken en in de loop van het jaar is het eindresultaat te koop. Niet alleen voor gemeenten en overheidsinstellingen, maar ook voor particulieren. Dan zal ook blijken welke van de 3 portretten het meest in de smaak zal vallen. In 1995 bijvoorbeeld bleek een kleurig staatsieportret van koningin Beatrix van de hand van Carla Rodenberg zo populair dat er een extra oplage van gemaakt moest worden.

Niet gemakkelijk

De 12 kunstenaars, die voor hun werk elk 5000 euro kregen, hadden het niet gemakkelijk, zo stelde Donker. Ze hadden slechts 8 weken de tijd tussen het krijgen van het verzoek en het inleveren van de schets. Ze hadden ook geen kans om de koning persoonlijk te ontmoeten en moesten werken van foto's uit het publieke domein. Alleen Dijkstra had een kleine voorsprong. Zij had Willem-Alexander vorig jaar mei al gefotografeerd ten behoeve van de koningspostzegels.

De 3 'winnaars' toonden zich blij met de opdracht. ''Het is heel bijzonder dit te kunnen doen", aldus de Amsterdamse Femmy Otten. ''Het is een grote eer dat ik de koning mag fotograferen", meende de Limburgse fotograaf Rineke Dijkstra. Ze had goede herinneringen aan de eerdere ontmoetingen. ''Hij was heel vriendelijk, heel aardig en heel open en legde zijn dochters uit wat een ouderwetse camera ik had."

Officieus staatsieportret

De ontwerpen waren zeer divers en niet alle gevallen wat in een rechtszaal of ministerie verwacht zou kunnen worden. De jongste deelnemer was de in Teheran geboren Sam Samiee (25), die een heel vrolijk staatsieportret maakte van een koning met wapperende kuif. Hans Broek zette de koning neer in een soort pullover, en Emo Verkerk plaatste hem in een spiegel. De niet uitverkoren werken blijven eigendom van de kunstenaars, en kunnen via hen alsnog ergens een plek vinden als officieus staatsieportret.

Tot 15 april zijn de schetsontwerpen te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Foto: BuzzR
17 januari 2014 - 09:39 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties