×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Willem-Alexander neemt vaandelgroet in ontvangst

Willem-Alexander neemt vaandelgroet in ontvangst

Koning Willem-Alexander heeft een vaandelgroet van militairen in ceremoniële tenues in ontvangst genomen. Hij deed dit donderdagmiddag vanaf het inspectiepodium op Plein 1813 in Den Haag.


Van tevoren werd uitgelegd dat de verschillende vaandels erg belangrijk zijn. Zo staan ze voor trouw aan de Nederlandse samenleving. Op muziek marcheerden de militairen langs de koning. Er kwamen ook militairen te paard voorbij.
De koning kreeg voorafgaand aan de vaandelgroet, naar oud militair gebruik, een sabel aangeboden. Dit kreeg hij uit handen van Luitenant-generaal Mart de Kruif. Hij noemde het een grote eer dat hij dit mocht overhandigen aan de koning. Het is traditie dat er bij de overhandiging van iets wat steekt of snijdt een muntje wordt teruggeven. Dat deed Willem-Alexander dan ook. Hij haalde een nieuw 2 euro muntstuk uit zijn broekzak die hij in de handen van De Kruif legde.
De koning kwam aan op het plein in een zogenoemde gala-landauer (een koets), getrokken door een vierspan Friese paarden. Tijdens de ceremonie draagt Willem-Alexander het ceremonieel tenue van de Koninklijke Landmacht.
Het is een bijzondere gebeurtenis in Den Haag. De landmacht heeft namelijk sinds 1980 niet meer op deze manier uitgepakt. De laatste vaandelgroet vond toen plaats bij Paleis Soestdijk ter gelegenheid van de abdicatie van koningin Juliana. Deze plechtigheid was toen kleiner en besloten.

Foto: BuzzR
09 januari 2014 - 15:18 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties