×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Inhuldiging achter de schermen bij NOS

Marathonuitzending blijkt topsport

Inhuldiging achter de schermen bij NOS

De NOS geeft zaterdagavond op Nederland 2 in de documentaire De inhuldiging op televisie een unieke kijk achter de schermen bij de marathonuitzending op 30 april. De kijker wordt meegenomen in de regiekamer en ziet de regisseur aan het werk bij het bepalen van welke camera beeld moet worden gebruikt bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander.


Het blijkt topsport, zo snel moeten beslissingen worden genomen om de plechtigheid op zijn best te laten zien. Spannend is het wanneer het koningspaar ’s avonds tijdens de koningsvaart op het IJ opeens afwijkt van het draaiboek en bij Armin van Buuren en het Concertgebouworkest aan wal gaat en op het podium komt. In een fractie van een seconde moet worden geschakeld. Van podium naar helikopter, van boot naar de prinsesjes en Armin van Buuren.

De NOS had vooraf al plannen gemaakt voor de troonswisseling en reserveerde op de avond van de aankondiging van haar aftreden door koningin Beatrix al de eerste wagens en hotelkamers. De volgende dag kreeg de gemeente Amsterdam de wensen voorgeschoteld, zoals voor een studio op de Dam voor het paleis, zo blijkt uit de documentaire. Vanuit die studio werd de centrale presentatie gedaan.

De hoeveelheid kabels die voor de uitzending uit De Nieuwe Kerk nodig zijn, is indrukwekkend. Het kunst en vliegwerk, het zoeken naar de beste opstellingen en de mooiste shots zijn dat ook. Als prinses Beatrix op het paleisbalkon haar zoon en schoondochter toefluistert dat er misschien even gewuifd moet worden, is de regiekamer opgetogen want de microfoon staat nog open en iedereen kan de aanwijzing horen.

De uitzending begint om 19.30 uur.

Foto: BuzzR
21 december 2013 - 11:36 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties