×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Jaloers en verbijsterd

Door Marc van der Linden

Ik was met vakantie, dus ik had de berichten erover gemist. Maar toen ik afgelopen weekend het NPO Radio2-programma Wout2day van 11 april terugluisterde, viel mijn mond open van verbazing. Dj Wouter van der Goes verzorgde een rechtstreekse uitzending op NPO Radio2 vanuit Paleis Noordeinde. In zijn twee uur durende show Wout2Day nam hij de luisteraars mee in de bijzondere wereld van het Haagse paleis.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Máxima ziet vooruitgang in Afrika

Koningin sluit reis Ethiopië en Tanzania af

Máxima ziet vooruitgang in Afrika

Koningin Máxima heeft vrijdagavond in Dar es Salaam haar werkbezoek aan Afrika afgesloten. In 5 dagen tijd bezocht ze Ethiopië en Tanzania. Ze deed dat als speciaal pleitbezorger van de VN-secretaris generaal voor inclusieve financiering, het voor iedereen toegankelijk maken van financiële diensten. Máxima maakte de reis samen met vertegenwoordigers van de VN-organisaties voor landbouw- en voedsel.


Het was voor het eerst dat zo'n gezamenlijke reis werd ondernomen. "Het was een waardevol bezoek. Ik hoop dat we verder kunnen bouwen op de ervaringen die we hebben opgedaan", zei de koningin tegen het ANP na terugkeer van een veldbezoek aan centraal Tanzania. De samenwerking tussen FAO, IFAD en WFP was volgens Máxima al goed, 'maar de drie zullen door deze reis nog meer met elkaar samenwerken'.

In Ethiopië en Tanzania had ze ook goede voorbeelden gezien. Het toegankelijk maken van financiële diensten, met name voor keuterboeren en kleine ondernemingen wordt daarbij nu nadrukkelijk meegenomen. "Zonder die toegang is geen vooruitgang mogelijk", concludeerde Máxima. Tanzania, waar mobiel bankieren een hoge vlucht heeft genomen, 'doet het heel goed', zo constateerde ze.

Voorbeeld

Sleutel was hier de concurrentie op de telefoonmarkt, waardoor de tarieven bijvoorbeeld 10 keer zo laag zijn als in buurland Kenia. "Je ziet hier hoe concurrentie kan worden gebruikt om arme mensen te helpen." Het is een voorbeeld dat ze andere landen kan voorhouden.

Dat geldt volgens Máxima ook voor het werk van Heineken in Ethiopië. Daar wordt een 'waardeketen' opgezet, waarbij keuterboeren via coöperaties toegang krijgen tot betaalbare financiering - de gegarandeerde afname van de bierbrouwer zorgt voor lagere kosten - en ze worden geholpen bij het verbouwen van gerst. Heineken, dat eerder dit jaar begon met de bouw van een derde brouwerij in Ethiopië, heeft daarvoor ook afspraken gemaakt met de Ethiopische regering.

"Een fantastisch voorbeeld", benadrukte de koningin over het combineren van onder meer voedselhulp, verbetering van voedselkwaliteit, vermindering van armoede en inclusieve financiering. Precies datgene dat de reis ook beoogde te bereiken.

Koningin Máxima is vrijdagavond rond middernacht van het Julius Nyerere vliegveld in Dar es Salaam vertrokken naar Nederland. 

Foto: BuzzR
14 december 2013 - 08:50 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties