×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Máxima ziet potentieel Ethiopië

Vandaag door naar Tanzania

Máxima ziet potentieel Ethiopië

Koningin Máxima heeft dinsdag een werkbezoek gebracht aan de zuidelijke regio van Ethiopië, waar ze onder meer met keuterboeren sprak over het belang van sparen en een basisschool bezocht. Máxima is in Afrika als speciaal pleitbezorger van de VN voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Ze reisde samen met vertegenwoordigers van de drie VN-organisaties die zich bezighouden met voedsel en landbouw, FAO, WFP en IFAD


De koningin bezocht projecten van de drie VN-organisaties die al jaren in de regio actief zijn. Op de school zorgt het Wereldvoedselprogramma van de VN dat de 1300 kinderen dagelijks te eten krijgen. De benodigde producten worden gekocht van de plaatselijke boeren die daardoor verzekerd zijn van inkomen en geld opzij kunnen leggen voor het kopen van zaden, die weer worden geleverd door de FAO. Bedoeling is om de productie te verhogen en verbeteren, waardoor niet alleen voor eigen gebruik wordt verbouwd maar ook voor de markt.

Ethiopië heeft een groot potentieel, aldus koningin Máxima op een persconferentie bij terugkeer van het veldbezoek in Addis Abeba. Om het leven van boeren en kleine ondernemers te verbeteren is het echter noodzakelijk dat ze toegang hebben tot financiële diensten, als banken, de mogelijkheid om te sparen en verzekeringen. Ook moeten ze leren om met zulke voorzieningen om te gaan en is er een goed en betrouwbaar betaalsysteem nodig.

Bankrekening

"Zonder dat is geen economische groei mogelijk", aldus Máxima. Maar 8 procent van de 91 miljoen Ethiopiërs heeft een bankrekening. Op het platteland van Ethiopië zijn nauwelijks banken, maar mobiele betalingen via de telefoon blijken een goed alternatief. De VN-organisaties die eerder door Máxima in Rome werden bezocht willen toegankelijkheid tot financiële diensten onderdeel maken van hun programma's, reden voor het gezamenlijke optreden met de koningin.

Koningin Máxima reist woensdag van Ethiopië naar Tanzania, waar Máxima in 2010 ook al op bezoek was als VN-pleitbezorger. Het land is net als Ethiopië als bestemming gekozen omdat het land al plannen heeft ontwikkeld om betere toegang tot financiële diensten te regelen voor met name de arme plattelandsbevolking. Máxima wordt woensdagavond in het presidentieel paleis in Dar es Salaam ontvangen door president Jakaya Mrisho Kikwete, die het gezelschap een diner aanbiedt. Eerder op de dag is er een bijeenkomst over uitbreiding van financiële diensten voor agrarische ondernemers met een laag inkomen.

Foto: BuzzR
11 december 2013 - 10:12 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties