×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Oranjes nauw verbonden met Mandela

Oranjes nauw verbonden met Mandela

Het is nog niet bekend wie van de koninklijke familie in Zuid-Afrika de uitvaart bijwoont van de donderdag op 95-jarige leeftijd overleden oud-president en Nobelprijswinnaar Nelson Mandela. Het is nog te vroeg om daar mededelingen over te doen.


De Oranjes onderhielden jarenlang goede banden met Mandela en zijn echtgenote Graça Machel, eerder weduwe van de president van Zuid-Afrika’s buurland Mozambique. De aanwezigheid van Mandela en zijn vrouw bij het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta in 2002 was een blijk van die goede verstandhouding.

Willem-Alexander vertegenwoordigde Nederland op 10 mei 1994 bij de inauguratie van Mandela, die daarmee de eerste zwarte president werd van Zuid-Afrika. Mandela was daarvoor al op bezoek geweest in Nederland. Enkele maanden na zijn vrijlating uit een gevangenschap van 27 jaar kwam hij in juni 1990 op bezoek en werd hij ook ontvangen door koningin Beatrix en prins Claus.

Historisch staatsbezoek

Koningin Beatrix, prins Claus en prins Willem-Alexander reisden in 1996 voor een historisch staatsbezoek naar Zuid-Afrika, waar ze te gast waren bij president Mandela. Drie jaar later beantwoordde Mandela de visite met een tegenbezoek. De koningin verleende hem de Orde van de Gouden Leeuw van Nassau, een orde die slechts bij hoge uitzondering wordt verleend.

In 2002 was Mandela niet alleen voor het huwelijk van Willem-Alexander in Nederland. Hij kwam dat jaar ook naar Middelburg voor de uitreiking van de Four Freedoms Award, waarbij de koninklijke familie weer royaal present was, inclusief de deels in Zuid-Afrika wonende prinses Irene. Koningin Beatrix ging in 2003 privé naar Johannesburg voor de viering van Mandela’s 85e verjaardag.

Mandela ontmoette in 2004 prinses Mabel tijdens het Wereld Aidscongres in Bangkok en loofde haar voor haar inspanningen. Enkele jaren later werd Mabel directeur van de door Mandela bijeengebrachte groep wijze oud-staatslieden, The Elders. De prinses reageerde donderdagavond via Twitter op het overlijden: ''Laten we Nelson Mandela eren door te leven in de geest van de vele lessen die hij ons heeft geleerd''.

Foto: BuzzR
06 december 2013 - 13:49 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties