×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Hugo en Carlos

Door Marc van der Linden

Wat een moeilijke zaak is die kwestie tussen prins Carlos en zijn buitenechtelijke zoon Hugo Klynstra. Ik snap ze allebei. Juist door koninklijke families, ook al regeren ze niet meer, moeten de regels van de familie worden gerespecteerd. Want die hebben eeuwenlang het lot van de familie bezegeld. Bij de Bourbon-Parma’s zijn daar vele voorbeelden van. Buitenechtelijke kinderen, huwelijken zonder toestemming – er zijn heel veel mensen die hun titel en erfrechten verloren door de strikte…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koning Willem I had tweede gezin

Buitenechtelijke relatie eerste Oranjekoning duurde van 1807 tot 1812

Koning Willem I had tweede gezin

Koning Willem I, de eerste Oranjekoning, had een tweede, buitenechtelijk gezin met 4 kinderen. Dat onthult Jeroen Koch in een biografie die vrijdag in aanwezigheid van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk in Amsterdam is gepresenteerd. Het bestaan van dat tweede gezin was niet eerder bekend, al circuleerden er wel verhalen over buitenechtelijke kinderen.


De relatie duurde ongeveer van 1807 tot 1812, toen Willem in ballingschap buiten Nederland woonde en zijn vrouw Wilhelmina net een doodgeboren kind had gekregen. De vrouw in kwestie werd later hofdame van Wilhelmina, maar toen Willem na het overlijden van zijn vrouw opnieuw in het huwelijk trad was dat niet met deze hofdame. Hij koos voor Henriëtte d'Oultremont de Wégimont. ,,Dat zorgde voor de nodige opwinding onder de hofdames", aldus Koch.

Koning Willem I kon absoluut niet delegeren, werkte 12 tot 14 uur per dag en probeerde 'supermanager' te zijn, aldus Koch.

In de Nieuwe Kerk zijn ook de biografieën van Willem II en Willem III gepresenteerd.

Foto: BuzzR
29 november 2013 - 16:01 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties