×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Commotie rond nieuwe postzegel

Verkeerde kroon op eerste koningszegel

Commotie rond nieuwe postzegel

De eerste koningszegel, die op 2 januari in omloop gaat, is niet in goede aarde gevallen bij heraldici en oranje-fans. Volgens hen is er een verkeerde kroon gebruikt.


De kroon die op de zegel staat lijkt meer op de Engelse St. Edwards Crown dan op de Nederlandse rijkskroon. De Engelse kroon heeft bijvoorbeeld minder beugels dan de Nederlandse en verschilt ook in vorm. Koning Willem-Alexander nam woensdag 27 november de eerste zegel in ontvangst en leek er mee verguld. Het is niet bekend of het ontwerp eerst aan het Hof is voorgelegd ter goedkeuring, maar insiders gaan er van uit dat dat wel is gebeurd.

In koninklijke kringen luistert het gebruik van de kroon nauw. Op briefpapier, documenten, knopen, onderscheidingen en uniformen van een koninkrijk is de kroon afgebeeld als herkenbaar teken. Over het uiterlijk van de kroon mag dus geen misverstand bestaan. De Nederlandse heraldische koninklijke kroon werd daarom in 1816 bij Koninklijk Besluit of kabinetsorde van 24 juni 1816 nr. 77 vastgesteld. De Nederlandse kroon heeft acht beugels. Waar deze samenkomen is op de top een kleine rijksappel te zien. De echte kroon is gevoerd met rood fluweel,in de heraldische kroon ontbreekt dit fluweel. De St Edwards Crown heeft vier beugels, zoals ook op de foto te zien is. 

28 november 2013 - 00:25 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties