Placeholder

Aruba toont liefde voor koningspaar

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn woensdagmorgen met groot vertoon warm verwelkomd in een voor het koninklijk bezoek royaal versierd Oranjestad. Op de boulevard voor het parlementsgebouw en het kantoor van de premier stonden honderden belangstellenden die het koningspaar bij aankomst van dichtbij wilden zien.

Na de inspectie van de erewacht van de Koninklijke Marine en het voorstellen van de meegereisde delegatie aan de gouverneur Fredis Refunjol, ging het gezelschap langs het juichende publiek naar het kantoor van de gouverneur voor een kort gesprek. Vandaaruit ging het koningspaar ook naar het parlement en naar premier Mike Eman en zijn net aangetreden kabinet.

Aruba laat graag zien dat het anders is dan de overige 5 eilanden in het Caribisch deel van het koninkrijk. Aruba was ook het eerste eiland dat zich losmaakte uit de Nederlandse Antillen, in 1986 al. Sindsdien voert het eilandbestuur een eigenzinnige koers, die met name de laatste jaren goed uitpakt. Anders dan buureiland Curaçao zocht Aruba onder premier Mike Eman ook nadrukkelijk maar 'constructieve samenwerking' met Nederland.

Poort naar Zuid-Amerika

"Wij willen voor Nederland de poort zijn naar Zuid-Amerika en andersom de toegang van Zuid-Amerika naar Nederland en Europa", aldus de immer energieke premier. Daarom ook dat hij vorig jaar met het (toen nog) prinselijk paar meeging op handelsbezoek in Brazilië en dat hij deze week met zijn collega premiers meegaat naar de buurlanden Colombia en Venezuela.

Het koninklijk bezoek is een mooie gelegenheid de bijzondere relatie te onderstrepen, vandaar ook dat het koningsgezinde Aruba zo flink uitpakt.