×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koningspaar leert over slavernij op Curaçao

Eiland loopt warm voor Willem-Alexander en Máxima

Koningspaar leert over slavernij op Curaçao

Het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Curaçao is een succes. De koning die naar eigen zeggen bij zijn eerste kennismaking in 1987 al zijn hart verpandde aan Curaçao heeft het naar zijn zin. Hij voelt zich er thuis, ook geholpen door de tijd die hij er met de marine doorbracht. Máxima wordt als latina op Curaçao met open armen ontvangen. "Zij is één van ons, zij begrijpt ons", zegt een Curaçaoënaar. Het koningspaar heeft Curaçao doorkruist op de tweede en laatste dag van hun kennismakingsbezoek aan het eiland. Ze bezochten een expositie over het slavernijverleden, kregen uitleg over vismethonden en ontmoetten schoolkinderen.


In de ochtend stond het Tula-museum op het programma. Dat is gevestigd in een landhuis op een voormalige plantage waar in Angola en Ghana gevangen genomen slaven werden ondergebracht totdat ze verkocht konden worden. Tula was leider van een mislukte slavenopstand en is een held op Curaçao. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft.

Aan de Westpunt, waar het koninklijk gezelschap met enige vertraging arriveerde, kregen de bezoekers van vissers uitleg over hun traditionele vismethoden. In de dorpen Soto op Banda'bou en Montaña op Banda'riba stonden alle schoolkinderen opgesteld om Willem-Alexander en Máxima toe te zwaaien of toe te zingen. Ook veel Nederlanders hadden zich onder de dorpsbewoners gemengd om het paar van dichtbij te kunnen fotograferen.

Niet meer grimmig

Twee jaar geleden verliep het koninklijk bezoek - het eerste van koningin Beatrix aan het net zelfstandig geworden Curaçao en het laatste van haar als koningin - in een wat grimmige sfeer. Er werd in Willemstad gedemonstreerd tegen Nederland en Statenlid Hermin Wiels weigerde de koninklijke bezoekers de hand te schudden. Dit keer is de sfeer ontspannen. "Ik voel me verbonden met Curaçao", zei Willem-Alexander en dat wordt door de bevolking met enthousiasme beantwoord.

Het bezoek aan Curaçao wordt afgerond met een receptie in het paleis van de gouverneur in Fort Amsterdam. Het koningspaar vliegt daarna door naar Aruba. Het oudste van de 3 zelfstandige landen in het Caribische deel van het koninkrijk heeft er alles aan gedaan om zoveel mogelijk mensen de kans te geven het koninklijk gezelschap te zien. Zo zijn alle scholieren uitgenodigd om donderdag naar het stadion te komen voor een 'ontmoeting' met het paar en is er woensdagavond aan de noordkust bij Bushiribana een 'royal night' waar 7000 belangstellenden worden verwacht.

De reis is voor Willem-Alexander en Máxima na het kennismakingsbezoek aan Aruba nog niet voorbij. Vrijdag wordt een kort bezoek gebracht aan Colombia, zaterdag is Venezuela aan de beurt.

Foto: BuzzR
19 november 2013 - 20:43 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties