×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Met cadeautjes naar huis

Door Marc van der Linden

Drie staatsbezoeken in één week, dat was al raar toen het bekend werd. Elk land zou ons koningspaar anderhalve dag op bezoek krijgen. Maar toen koningin Máxima afzegde na de onverwachtse dood van haar zusje en koning Willem-Alexander alleen naar Letland, Estland en Litouwen moest, werd het helemaal anders dan anders.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koningspaar geniet op Saba

Koningspaar geniet op Saba

Koning Willem-Alexander deelt de liefde van zijn moeder voor het Caribische deel van het koninkrijk. Dat is na 2 dagen van het kennismakingsbezoek aan de 6 eilanden al duidelijk. En zowel op Sint Maarten als op het zeer koningsgezinde Saba bestaat er geen twijfel over dat het nieuwe koningspaar de eilanden in het hart heeft gesloten.


Op Saba was het afscheid van koningin Beatrix twee jaar geleden emotioneel. Iedereen voelde aan dat dit het laatste bezoek was van Beatrix als vorstin. Koninklijke bezoeken vinden slechts elke 5 tot 7 jaar plaats en Beatrix was toen al 73. ‘Please come back to Saba’ zongen The Occasionals bijna smekend op het vliegveld. Hetzelfde nummer klonk donderdag veel zakelijker voor Willem-Alexander en Máxima. Uiteraard komen ze terug.

Het was voor Saba nog een hele opgave om een origineel programma te bedenken voor het koninklijk bezoek zo snel na het vorige in 2011. Toch lukte dat. De biologische boerderij Organoponics is een weliswaar zeer kleinschalig, maar welkom initiatief. Een sociale werkplaats die de verbouw van groenten aanmoedigt, en ook groenten verkoopt. Het maakt de eilandbewoners minder afhankelijk van import, die alle producten bijzonder duur maken.

Het koningspaar genoot in de hoofdplaats The Bottom ook van de uitvoerige vlaggenparade van 40 buitenlandse inwoners van het eiland, die één voor éen in hun landstaal Willem-Alexander en Máxima welkom heetten op Saba. De vlaggenkennis van de koning werd aardig op de proef gesteld en de bijbehorende landsnaam was in het Arabisch of Ethiopisch niet altijd herkenbaar.

Het bezoek aan Saba duurde slechts 6 uur. Voor het donker moest het gecharterde toestal van Winair het kleine vliegveld hebben verlaten. Koning en koningin zwaaiden uitgebreid bij het vertrek naar Sint Maarten waar ze donderdagavond nog een receptie krijgen aangeboden. Vrijdag wordt Sint Eustatius bezocht.

14 november 2013 - 23:55 |  Redactie |  1 reacties
 

Reacties