×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Rouw, roem en royalty

Door Marc van der Linden

Als je lid bent van een koninklijke familie weet je dat je niet alles privé kunt houden. Dat is, net als bij andere bekende mensen, de prijs van de roem. Bij een zeer tragische gebeurtenis als de dood van koningin Máxima’s zusje is het geen verrassing dat het in het nieuws komt. Sterker nog, het was de Rijksvoorlichtingsdienst die het bekend maakte. De enorme media-aandacht voor deze intens verdrietige omstandigheden hoort er in onze tijd nu eenmaal bij. Maar wat doet Nederland dat respectvol…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Belgen verbaasd over 'slobberwijn' bij staatsbanket

'Goedkope' wijn tijdens staatsbezoek aan Polen

Belgen verbaasd over 'slobberwijn' bij staatsbanket

Belgische media hebben zich verbaasd over de 'slobberwijn' die koning Filip en koningin Mathilde deze week ingeschonken kregen tijdens het staatsbanket dat de Poolse president Andzrej Duda hen in het presidentieel paleis aanbood. Niks Mouton Rothschild of Pétrus, maar een wijntje van 12 euro en zelfs een Château Loupiac-Gaudiet van amper 9 euro.


Het Nieuwsblad liet wijnexperts los op de wijnkaart van het staatsbanket. "Wijntjes die ik bovenhaal voor vrienden, maar met Kerstmis zou ik ze niet durven serveren, laat staan dat je ze geeft als de koning op bezoek is”, oordeelde Alain Bloeykens. "Dat is toch wel erg goedkoop. Aan ons hof schenken ze niet de duurste, maar wel betere uit”, zei desgevraagd de Belgische oud-Kamervoorzitter Herman de Croo, gast bij tal van staatsbanketten.

Begrip was er wel. De tijd dat er alleen hele dure wijnen op tafel verschenen is voorbij. "Het is belangrijk het juiste signaal af te geven. Als er foto's verspreid worden van flessen van 500 euro op een banket van honderd man, zal er meer schande gesproken worden dan over een fles van 9 euro”, meende protocolspecialist Kevin Strubbe.

Volgens Het Nieuwsblad neemt het Nederlandse hof een middenpositie in. Bij het kennismakingsbezoek van Filip en Mathilde aan Den Haag werd op paleis Noordeinde een wijn ontkurkt die in België ook bij supermarktketen Delhaize te koop is. Het ging om een Montagny 1er Cry-La Grande Roche van het huis Latour. "Best wel oké", oordeelde wijnkenner Bloeykens over de wijn die nog net geen 20 euro kost. "Ook vorsten drinken wel eens supermarktwijn als ze samen tafelen.”

Foto: BuzzR
15 oktober 2015 - 16:23 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties