×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

70 jaar getrouwd

Door Marc van der Linden

Op maandag 20 november zijn koningin Elizabeth en prins Philip 70 jaar getrouwd. Dat wordt een platina of briljanten huwelijk genoemd. In Nederland behalen steeds meer paren deze mijlpaal. In 2016 waren er 219 paren die vierden dat zij zeventig jaar getrouwd waren, terwijl 254 paren zelfs nog langer geleden in het huwelijk traden. Die groei zal nog wel even doorzetten, want deze mensen stammen nog uit de tijd dat je gewoonweg niet ging scheiden.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koning Filip overhandigt Remco Campert letterenprijs

'Echte wijsheid bestaat erin in het alledaagse het uitzonderlijke te zien'

Koning Filip overhandigt Remco Campert letterenprijs

Koning Filip heeft donderdagmiddag de Prijs der Nederlandse Letteren overhandigd aan Remco Campert. De 86-jarige schrijver, dichter en columnist kreeg de driejaarlijkse oeuvreprijs in de troonzaal van het koninklijk paleis in Brussel.


“Ook in Vlaanderen herkennen uw lezers zich in uw gedichten, verhalen, romans en cursiefjes waarin u met zachte ironie en weemoed over het gewone schrijft”, zei Filip, meldt persbureau Belga. “Als schilder van de taal leert u ons dat de echte wijsheid erin bestaat in het alledaagse het uitzonderlijke te zien.”

Koningin Mathilde stond haar man bij tijdens de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren, een van de meest prestigieuze prijzen in het Nederlandse taalgebied. Het Belgische koningshuis verspreidde via Twitter een aantal foto’s van Filip en Mathilde onderweg naar en in de troonzaal.

Laudatio

Ook de Vlaamse en Nederlandse ministers van Cultuur en Onderwijs, de voorzitters van het Vlaamse parlement en de federale Kamer van volksvertegenwoordigers en collega-schrijvers als Cees Nooteboom, Jan Mulder, Anna Enquist, Margriet de Moor en Stefan Hertmans woonden de overhandiging bij. Kees van Kooten sprak een lofrede, zogeheten laudatio, uit voor zijn goede vriend Campert.

De Prijs der Nederlandse Letteren wordt afwisselend uitgereikt in aanwezigheid van de Nederlandse en de Belgische koning. Drie jaar geleden kreeg de Vlaamse dichter Leonard Nolens de oeuvreprijs uit handen van toenmalig koningin Beatrix.

Foto: Twitter: @MonarchieBe
08 oktober 2015 - 16:42 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties