×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Glasnost in het paleis

Door Marc van der Linden

Binnenkijken in Paleis Noordeinde, waar op dat moment het Jordaanse koningspaar op bezoek was. Interviews met een lakei, de kok van de koning, beelden van hoe de tafels gedekt worden en uit de bloemisterij van het paleis. En nu blijkt de familie van Máxima, na jarenlang stilzwijgen, onlangs met een journaliste te hebben gesproken.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Filip kiest opmerkelijke nieuwe adviseur

Vincent Viaene onderzocht wreedheden Leopold II

Filip kiest opmerkelijke nieuwe adviseur

Koning Filip heeft de gerenommeerde historicus Vincent Viaene aangetrokken als adviseur. Viaene doceerde aan de faculteit geschiedenis van de universiteit van Oxford en was medewerker van het Katholiek Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving (KADOC).


De aanstelling is opmerkelijk zo stelt Het Nieuwsblad donderdag omdat Vincent Viaene, die geschiedenis en internationale betrekkingen studeerde aan de KU Leuven, Yale en Sorbonne, met zijn boek Congo in België naam heeft gemaakt als onderzoeker naar de wreedheden en misdaden die in naam van de Belgische koning Leopold II werden begaan in Congo. Dat was destijds privébezit van de koning.

Het paleis heeft kennelijk geen moeite met het binnenhalen van iemand die kritisch is over het verleden van de koninklijke familie. "Als historicus weet hij heel goed welke wreedheden in Congo zijn gebeurd. Hij miskent die ook niet. Maar zijn analyse van de rol van Leopold II is erg doordacht en genuanceerd", aldus David Van Reybrouck, de bekroonde auteur van Congo, een geschiedenis.

Viaene volgt aan het hof Hubert Roisin op. De voormalige rechterhand van koningin Paola is benoemd tot consul-generaal in Montréal. Het Belgische hof heeft voor verschillende deelgebieden, zoals economische zaken en diplomatie, aparte adviseurs die de koning bijstaan.

Foto: BuzzR
03 september 2015 - 12:25 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties