×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

70 jaar getrouwd

Door Marc van der Linden

Op maandag 20 november zijn koningin Elizabeth en prins Philip 70 jaar getrouwd. Dat wordt een platina of briljanten huwelijk genoemd. In Nederland behalen steeds meer paren deze mijlpaal. In 2016 waren er 219 paren die vierden dat zij zeventig jaar getrouwd waren, terwijl 254 paren zelfs nog langer geleden in het huwelijk traden. Die groei zal nog wel even doorzetten, want deze mensen stammen nog uit de tijd dat je gewoonweg niet ging scheiden.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Filip kiest opmerkelijke nieuwe adviseur

Vincent Viaene onderzocht wreedheden Leopold II

Filip kiest opmerkelijke nieuwe adviseur

Koning Filip heeft de gerenommeerde historicus Vincent Viaene aangetrokken als adviseur. Viaene doceerde aan de faculteit geschiedenis van de universiteit van Oxford en was medewerker van het Katholiek Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving (KADOC).


De aanstelling is opmerkelijk zo stelt Het Nieuwsblad donderdag omdat Vincent Viaene, die geschiedenis en internationale betrekkingen studeerde aan de KU Leuven, Yale en Sorbonne, met zijn boek Congo in België naam heeft gemaakt als onderzoeker naar de wreedheden en misdaden die in naam van de Belgische koning Leopold II werden begaan in Congo. Dat was destijds privébezit van de koning.

Het paleis heeft kennelijk geen moeite met het binnenhalen van iemand die kritisch is over het verleden van de koninklijke familie. "Als historicus weet hij heel goed welke wreedheden in Congo zijn gebeurd. Hij miskent die ook niet. Maar zijn analyse van de rol van Leopold II is erg doordacht en genuanceerd", aldus David Van Reybrouck, de bekroonde auteur van Congo, een geschiedenis.

Viaene volgt aan het hof Hubert Roisin op. De voormalige rechterhand van koningin Paola is benoemd tot consul-generaal in Montréal. Het Belgische hof heeft voor verschillende deelgebieden, zoals economische zaken en diplomatie, aparte adviseurs die de koning bijstaan.

Foto: BuzzR
03 september 2015 - 12:25 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties