Placeholder

Filip en Mathilde ontvangen door paus Franciscus

Koning Filip en koningin Mathilde van België waren maandagochtend op audiëntie bij paus Franciscus. Volgens de krant Het Laatste Nieuws hadden ze op het Vaticaan een onderhoud met de paus over de armoedeproblematiek en de euthanasiewetgeving in België.

Koningin Mathilde was geheel gekleed in het wit, zoals alleen katholieke vorstinnen dat bij een ontvangst door de kerkvorst mogen doen. Het 'privilège du blanc' schrijft voor dat het dragen van witte kleding tijdens een pontificale audiëntie is voorbehouden aan katholieke koninginnen. Op foto's is te zien dat Mathilde arriveerde in een rolstoel en nog krukken gebruikt om haar linkerknie, die ze blesseerde tijdens de skivakantie, te ontlasten.

De audiëntie bij de paus hoort thuis in de rij kennismakingsbezoeken die het Belgische koningspaar vanaf november 2013 heeft gemaakt om zich voor te stellen in onder meer de buurlanden. De reis naar het Vaticaan was gepland voor 12 december, maar moest worden uitgesteld vanwege het overlijden van koningin Fabiola.

Koning Felipe van Spanje had paus Franciscus ook opgenomen in zijn rondje kennismakingsbezoeken. Koning Willem-Alexander deed dat niet.