×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Emotioneel afscheid van Fabiola

Koningin had zelf muziek en teksten uitgekozen

Emotioneel afscheid van Fabiola

België heeft vrijdagmorgen met een plechtige en soms emotionele uitvaartmis afscheid genomen van de vorige week overleden koningin Fabiola. In de St Michiel- en St Goedelekathedraal in Brussel waren uit de hele wereld koninklijke gasten gekomen voor een laatste groet aan de koningin-weduwe. Nederland werd vertegenwoordigd door prinses Beatrix.


Koningin Fabiola, die een zogenoemde ‘nationale begrafenis’ kreeg, had haar uitvaart zelf voorbereid, maar de laatste details mocht de koninklijke familie zelf regelen. Zo had de vorstin veel meer teksten uitgezocht dan binnen de twee uur van de begrafenismis uitgesproken konden worden.

De plechtigheid moest hoop en vreugde uitstralen omdat Fabiola blij was door de dood te worden herenigd met haar in 1993 overleden man koning Boudewijn. ''Fabiola is thuis bij God en haar echtgenoot", zei kardinaal Godfried Danneels dan ook in zijn overweging. De meertalige voorbeden werden gelezen door de kleinkinderen van Fabiola’s zwagers koning Albert en groothertog Jean van Luxemburg.

Grafcrypte

De muziek - Bach, Mozart en Fauré - was door de koningin zelf uitgekozen en werd onder meer ten gehore gebracht door de sopraan Sophie Karthäuser en de bas-bariton José van Dam. En net als bij de uitvaart van koning Boudewijn, zong Will Tura het lied ‘Hoop doet leven’. Opvallend was ook het optreden van het Spaanse koor Rociera uit Vilvoorde, dat zelfs koning Juan Carlos tot zachtjes meezingen bracht.

Het stoffelijk overschot van koningin Fabiola wordt vrijdagmiddag bijgezet in de koninklijke grafcrypte in Laken.

Foto: Screenshot VRT
12 december 2014 - 12:19 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties