×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Moederfiguur

Door Marc van der Linden

Het NOS Journaal kwam na de trouwerij van prins Harry en Meghan Markle met allerlei conclusies over hoe de Britse monarchie 'onder leiding' van Meghan zou veranderen. Natuurlijk: het is verfrissend om niet weer een lelieblank meisje aan de arm van haar prins de kerk uit te zien lopen. Maar dat Meghan van gemengde afkomst is, deed mij niets speciaals. Wel dat hij veel zenuwachtiger was dan zij. Harry zat omringd door allerlei mensen die hij zijn leven lang al kent en weet de media als geen…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Belgen vieren nationale feestdag

Koninklijke familie bij Te Deum en militair defilé

Belgen vieren nationale feestdag

België viert maandag feest. Op de nationale feestdag wordt er stilgestaan bij het feit dat op 21 juli 1831 Leopold de eed aflegde en daarmee de eerste koning der Belgen werd, nadat België in 1830 onafhankelijk van Nederland was geworden.


De feestdag biedt zowel plechtigheden als vermaak. Zo is er de traditionele kerkelijke (Te Deum-)viering in de ochtend. Veel mensen kennen de muziek van Marc-Antoine Charpentier als Eurovisiemars, maar in Brussel wordt de Gregoriaanse versie ten gehore gebracht. Koning Filip, die 1 jaar geleden de troon overnam van zijn vader Albert II, zal met zijn vrouw, koningin Mathilde, de dienst bijwonen.

In het Warandepark in Brussel is een parade van reuzen uit België, Frankrijk en Nederland en zijn tal van kraampjes opgezet. Kerken en andere instanties, waaronder de senaat en het parlement, openen de deuren voor bezoekers. Om 16 uur begint het gebruikelijke defilé, daarvoor gaat zelfs het Belgische luchtruim even dicht, waarna de dag om 23 uur wordt afgesloten met vuurwerk.

Bal

De avond voor de nationale feestdag was op het Brusselse Vossenplein het Bal National. Filip en Mathilde werden met luid applaus onthaald toen zij halverwege de avond hun opwachting maakten. De feestavond werd zo druk bezocht dat het plein om 23 uur werd afgesloten, omdat het maximumaantal van 15.000 bezoekers was bereikt.

Een kleine domper op de festiviteiten is het ontbreken van koning Albert en zijn vrouw Paola. Zij zullen niet aanwezig zijn bij de festiviteiten in Brussel.

Foto: BuzzR
21 juli 2014 - 10:31 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties