×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Filip en Mathilde openen paleisexpositie

Paleis Brussel hele zomer gratis toegankelijk voor publiek

Filip en Mathilde openen paleisexpositie

Het Belgische koningspaar heeft vrijdag in het Koninklijk Paleis van Brussel de zomertentoonstelling geopend. Die expositie gaat dit jaar over koning Albert I en zijn vrouw koningin Elisabeth.


Het thema is gekozen vanwege de herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog deze zomer een eeuw geleden. ‘Soldatenkoning’ Albert en Elisabeth speelden in die oorlog een belangrijke rol voor België. Het Koninklijk Paleis opent tijdens de zomervakantie altijd zijn deuren voor het publiek die er gratis kan komen kijken. Om de aandacht te trekken zijn er ook altijd één of meerdere tentoonstellingen in de zalen van het paleis.

De tentoonstelling die koning Filip en koningin Mathilde vrijdag ‘inwandelden’ - zoals het hof het noemde - heet ‘Albert en Elisabeth: een film over het leven van een Koningspaar’. ‘Op basis van een selectie van filmbeelden, waarvan een deel nooit eerder vertoond werd, wordt een kwarteeuw uit het leven van het koningspaar geschetst. De bezoeker ontdekt zo een modern koppel dat het contact met de bevolking opzocht’, aldus de beschrijving van de expositie door het paleis. Leidraad is de Eerste Wereldoorlog maar ook andere activiteiten van Albert, die in 1934 om het leven kwam bij het bergbeklimmen in de Ardennen, en Elisabeth komen aan bod.

Zoals ieder jaar is Technopolis, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie, ook van de partij in het paleis? De interactieve thematentoonstelling "Briljante Belgische breinen", die het dit jaar creëerde, vertelt het verhaal van een aantal opmerkelijke Belgische wetenschappers en van de stuwende rol van Koning Albert I voor de promotie en het stimuleren van het wetenschappelijk onderzoek. De bezoeker maakt er kennis met het werk van tien invloedrijke Belgische wetenschappers.

Het paleis gaat op 22 juli, daags na de viering van de nationale feestdag, open en de expositie is te zien tot 7 september.

Foto: Twitter: @MonarchieBe
18 juli 2014 - 14:34 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties