×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Met cadeautjes naar huis

Door Marc van der Linden

Drie staatsbezoeken in één week, dat was al raar toen het bekend werd. Elk land zou ons koningspaar anderhalve dag op bezoek krijgen. Maar toen koningin Máxima afzegde na de onverwachtse dood van haar zusje en koning Willem-Alexander alleen naar Letland, Estland en Litouwen moest, werd het helemaal anders dan anders.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Bijzondere reis

Bijzondere reis

Koningin Máxima ging vorige week naar Nigeria en ik mocht mee. Dat het een bijzondere reis zou worden, stond eigenlijk al van het begin af aan vast. We zouden de koningin nu echt de hele werkdag volgen vanwege de veiligheidssituatie in Nigeria. Normaal gesproken is het een goede gewoonte om niet in het hotel te logeren waar de koningin verblijft. Zij wil graag met haar delegatie ontbijten en dan zit de pers ook in de ontbijtzaal, dat is niet handig.


Zo’n reis maakte ik al eerder naar Vietnam. Daar zat de pers toevallig ook met Máxima op dezelfde vluchten, omdat zij toen met gewone lijndiensten de binnenlandse vluchten nam.

Nu moest het omdat Nigeria wilde dat buitenlandse journalisten ook veilig waren. Dus we gingen in hetzelfde zwaarbewapende konvooi mee naar de afspraken van de koningin, zaten op dezelfde vlucht naar hoofdstad Abuja en op de vlucht terug naar Lagos, en we logeerden in dezelfde hotels. Overal met het dringende advies niet zonder begeleiding het hotelterrein af te gaan. De rijtochten door met name het verkeer van Lagos zal ik nooit vergeten. Het was ontzettend druk, alle wegen stonden vol, maar toch wist het hele konvooi zich er zigzaggend doorheen te wurmen. Ik had vooral medelijden met de mensen in de andere auto’s die nu nog langer in de file zouden staan. Maar het was wel een extreem veilig gevoel om zo beschermd te worden.

Mijn bewondering voor Máxima is ook toegenomen. In Lagos bijvoorbeeld was het zeer benauwd en dat werd op enkele plaatsen nog erger toen in de ruimte waar de koningin op bezoek was veel te veel mensen aanwezig waren. Op een gegeven moment ben ik zelfs maar naar buiten gelopen, waar het ook warm was, maar om een beetje af te koelen van binnen. Het werk van Máxima vind ik interessant. Het is mooi om te zien hoe mensen geholpen worden met verzekeren of leningen en hoeveel dat vervolgens betekent voor hele gezinnen. Máxima was streng voor de bestuurders die ze sprak. De koningin wees erop dat ze achterlopen en dat andere landen die samen met Nigeria zijn begonnen, ver voorlopen. Bij de vicepresident hield ze zijn hand minutenlang vast omdat ze voor haar gevoel haar boodschap nog niet helemaal had overgebracht. Ze liet hem pas weer los toen ze haar zegje had gedaan.

Het vliegen was ook een belevenis, maar om een heel andere reden dan koningin Máxima. Aan boord werd een maaltijd uitgedeeld en ik zag al dat de mensen voor mij moesten lachen toen ze hun doosje kregen. Pas toen de stewardess bij mij kwam, zag ik waarom. De maaltijd was van KFC, Kentucky Fried Chicken. Voor mij de eerste keer na twee jaar diëten dat ik weer iets van fastfood zag. Gelukkig was het kip en geen hamburgers, maar gezond was het allerminst. Maar als u mij twee jaar geleden had voorspeld dat ik KFC zou eten tijdens een vlucht met de koningin, dan had ik u voor gek verklaard!

 

Reacties