×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

WA houdt van gadgets

WA houdt van gadgets

Misschien kent u het woord in de kop boven dit stuk niet eens. Gadgets is de verzamelnaam voor technische snufjes die het leven moeten verbeteren of leuker kunnen maken. En onze koning is daar dol op.


 

 

Het verbaast me dus niks dat de koning privé voor de bijzondere Tesla heeft gekozen. Die elektrische auto past goed bij mensen die van gadgets houden en is nog milieuvriendelijk ook. Twee vliegen in een klap voor de koning.

Maar hij heeft veel meer als ik zijn medewerkers mag geloven. Via de telefoon kan hij vele zaken in zijn huis bedienen. De gordijnen kunnen open en dichtgedaan worden via een app op zijn telefoon. Ook de muziek in De Eikenhorst kan alvast worden aangezet, evenals de verwarming. Toen de koning er ging wonen, waren die snufjes nog betrekkelijk onbekend, maar inmiddels heb ik ze ook. En als ik iets heb, dan hebben meestal al heel veel andere mensen dat. Ik koop het namelijk alleen als ik van diverse mensen heb gehoord dat het goed is.

Over de via de telefoon bedienbare lampen ben ik het meest enthousiast: als je laat thuiskomt, zet je het licht wat zachter en bij het wakker worden in het donker gaat de lamp langzaam steeds feller branden. Maar muziek bedien ik zelden op afstand. Thuiskomen in een stil huis is gewoon fijner. Overigens kon Beatrix dit alles vroeger ook al via de telefoon regelen. Alleen belde zij dan naar het paleis om medewerkers te vragen dit alvast te doen, terwijl de huidige koning het zelf kan doen. Of dat in salariskosten is gaan schelen, weet ik niet. Maar waar Beatrix nooit met een mobiele telefoon in haar handen is gezien, zien we onze koning er juist heel vaak mee. En dan denk ik toch altijd even dat hij alvast de gordijnen dicht doet en de lampen aan.

Overigens voerde Willem-Alexander ook in zijn vak een gadget door. Hij kan overal ter wereld wetten tekenen op zijn iPad. Vroeger moest een medewerker van het kabinet van de (toen nog) koningin naar het vakantiehuis in bijvoorbeeld Italië om het te tekenen stuk toe te lichten en dat met handtekening terug naar Nederland te faxen. Nu gebeurt dat allemaal digitaal. Het zorgt alleen niet voor minder werk, want bij terugkeer moet koning Willem-Alexander, net als zijn moeder overigens, het officiële papieren stuk nog eens tekenen. Er is dus meer werk, een unicum in deze digitale tijden. Maar ook dat vind ik mooi. Niet alles hoeft te veranderen omdat het digitaal ook kan. 

 

Reacties