×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Oude tijden, nieuwe tijden

Oude tijden, nieuwe tijden

Wie in Apeldoorn is en in de omgeving van Paleis Het Loo gaat wandelen, komt al snel langs de woning van prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Door de hoge hekken en de bosschages is er niets van hun prachtige woning te zien. En wie wil proberen het toch te zien, zal al snel te maken krijgen met leden van de Koninklijke Marechaussee die Huis Het Loo, zoals de woning van de prinses en haar man heet, en haar bewoners moeten beschermen.


Hoe anders is het met prins Constantijn en prinses Laurentien, die in een gewone Haagse straat wonen en geen marechaussee voor de deur hebben. Maar is de positie van Constantijn niet net zoals destijds die van Margriet? De prinses was, net als Constantijn nu, de nummer vier in lijn van troonopvolging toen Beatrix nog op de troon zat. In die tijd was het gebruikelijk dat de marechaussee dan bij hun woning werd gezet en dat de prinses en de leden van haar gezin altijd door lijfwachten werden begeleid. Inmiddels willen de royals echter zoveel mogelijk een ’gewoon, normaal leven’ waarbij ze ook carrière willen maken. Bij zo’n leven past geen wachtpost voor de deur en evenmin een lijfwacht die overal aanschuift. Veranderende tijden heet dat.

Inmiddels staat prinses Margriet op de achtste plaats van troonsopvolging en is ze eigenlijk verder verwijderd van de troon dan ze ooit is geweest. Maar desondanks houdt ze haar beveiliging en de wacht voor de deur. Het doet voor sommigen wat vreemd aan: waarom de nummer 8 zo streng bewaken en de nummers 4 tot en met 7 niet? Dat heeft vooral een menselijk aspect. Prinses Margriet (74) is haar leven lang begeleid door lijfwachten en gewend aan marechaussee voor de deur. Het zou raar zijn om daar nu ineens afscheid van te nemen, bijvoorbeeld uit kostenoverweging. Daarnaast heeft de staat de zorg voor de leden van het Koninklijk Huis. Waar prins Constantijn ooit duidelijk heeft gemaakt dat hij geen behoefte heeft aan 24-uursbewaking, heeft Margriet dat nooit gedaan. Bovendien vervullen de prinses en haar man nog vele openbare verplichtingen, in tegenstelling tot Constantijn en Laurentien, die liever in de anonimiteit hun eigen werk doen en daardoor veel vrijer kunnen zijn in hun bewegingen. Voor de zoons van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, die geen lid meer zijn van het Koninklijk Huis, is de persoonsbeveiliging al jaren geleden geschrapt.

 

Reacties